Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Ponovo gorio krov Kantonalne bolnice u Bihaću

Nemojte propustiti

Samo dva dana nakon što je vatrena stihija skoro uništila kompletnu centralnu zgradu, jučer se požar, usljed visokih temperatura, ponovno aktivirao i to na krovištu. Na poziv uposlenih u bolnici, brzom intervencijom bihaćkih vatrogasaca požar je ugašen i stavljen pod kontrolu.

Prema nezvaničnim informacijama, zapaljena je dokumentacija i rendgenski snimci koji se nalaze ispod limenog krova, a koji se nisu uspjeli izmjestiti zbog istrage koja je u toku, ali i neraščišćenog požarišta.

Nakon požara u Kantonalnoj bolnici ‘Dr. Irfan Ljubijankić’ u Bihaću, stanje se polako normalizira, a iz Ministarstva unutrašnjih poslova USK-a javljaju da je istraga u toku, te da je o uzrocima požara još rano govoriti.

Iz Tužilaštva USK-a ne žele davati izjave o mogućim uzrocima sve dok traje istraga, samo napominju da na ovom slučaju rade pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova USK-a, Uprava policije USK-a, Federalna uprava policije i određen broj pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo, forenzičara i vještaka.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Hajrudin Havić, direktor Kantonalne bolnice, ističe kako nema razloga za zabrinutost jer se uspio organizovati rad svih službi u tri bolničke zgrade: Kasindol, Infektologija i Neuropsihijatrija, dok je manji dio izmješten u kasarnu ‘Adil Bešić’, Željezničku ambulantu u Prekounju i Dom zdravlje Bihać.

“Sve službe bolnice funkcionišu pošto smo preraspodjelu stradalih odjela uradili odmah nakon požara, a u subotu smo dogovorili novu kako bi na najbolji mogući način iskoristili raspoloživi prostor. Imamo i dovoljnu količinu lijekova i sanitetskog materijala, a obroci za pacijente se spremaju u kasarni ‘Adil Bešić’, koja nam je od petka ustupila svoju kuhinju, rekao je Havić, piše Oslobodjenje.ba.

Nakon tragedije, napravljena je reorganizacija, pa je tako kompletan hirurški blok preseljen u zgradu u kojoj postoji operaciona sala i u kojoj se bez problema mogu vršiti hitni operativni zahvati.

“U prizemlju zgrade Kasindol na Odjelu fizikalne terapije, smješten je Odjel ortopedije. Na prvom spratu na bivšem Odjelu za bolesti uha, grla i nosa, te Odjelu za bolesti oka i zaštitu vida smješteni su Odjel ginekologije i porodiljstva, te Odjel neonatologije, pojašnjava Havić

Pacijenti sa Odjela za bolesti uha, grla i nosa i Odjela za bolesti oka i zaštitu vida, koji su morali biti hitno hospitalizirani, smješteni su u prostorijama novoizgrađenog Detox centra, a u prostorijama novoizgrađenog Metadon-centra smještena je ginekološka ambulanta.

Ministar MUP-a USK-a Šefik Smlatić pretpostavlja da je požar krenuo iz sobe za garderobu, a potom se raširio na ostale dijelove potkrovlja bolnice.

Međutim, o drugim detaljima nije želio govoriti sve do okončanja istrage koja bi, prema njegovim procjenama, trebala biti gotova za sedamicu.

Izvor: Radiosarajevo.ba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dostavljač otpušten nakon što je poslao privatnu poruku djevojci kojoj je donio hranu: “Ej, kakva je bila hrana jučer”

Regionom se širi screenshot navodne poruke jednog dostavljača iz Srbije mušteriji. "Ej, kakva je bila hrana jučer? Dostavljač", može se...

Možda vas zanima i ovo