Utorak, 31 siječnja, 2023

Ponovo loše najave: Doći će do poskupljenja goriva?

Nemojte propustiti

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je ranije, komentarišući ideju Zapada da ograniči cijene ruskih energenata, da Rusija neće isporučivati ništa u inostranstvu ako je to suprotno njenim interesima.

Uvođenje ograničenja cijena ruske nafte dovešće do eksplozivnog rasta cijena goriva širom svijeta, izjavio je danas prvi zamjenik predsjednika Komiteta za ekonomsku politiku Savjeta Federacije Rusije Ivan Abramov.

“Posljedice takve odluke su očiledne – doći će do rasta potražnje, poremećaja lanaca snabdijevanja i eksplozivnog rasta cijena goriva širom svijeta”, rekao je Abramov za “Sputnjik”.

EU je postigla sporazum o postavljanju gornje granice cijene ruske nafte na 60 dolara po barelu. Sporazum predviđa mehanizam za reviziju kako bi se gornja cijena zadržala na pet odsto ispod tržišne vrijednosti. Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je ranije, komentarišući ideju Zapada da ograniči cijene ruskih energenata, da Rusija neće isporučivati ništa u inostranstvu ako je to suprotno njenim interesima.

Zamjenik ruskog premijera Aleksandar Novak rekao je da Rusija neće isporučivati naftu zemljama koje postavljaju bilo kakvo ograničenje cijena. Članice G7 i Australija postigle su dogovor o maksimalnoj cijeni ruske sirove nafte koja će biti postavljena na 60 dolara po barelu. Ograničenje cijena će stupiti na snagu 5. decembra ili vrlo brzo nakon toga, navodi se u zajedničkom saopštenju.

U međuvremenu, ograničenje cijena ruskih naftnih derivata koje je odredila međunarodna koalicija predvođena SAD stupiće na snagu 5. februara 2023. godine.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ko preživi, pričat će: Kajmak na pijaci košta više od 19 KM, a kilogram luka je oko devet maraka

Građani poručuju da su zelene pijace postala jako skupa mjesta kupovine, sa daleko većim cijenama nego u marketima. Na zelenim...

Možda vas zanima i ovo