Utorak, 18 siječnja, 2022

Ponovo su vratili najstrožije mjere, građani bijesni: Čeka nas horor

Nemojte propustiti

Izrael je sada među zemljama s najvećim brojem zaraženih. Ali dok je broj novih slučajeva proteklih sedmica nastavljao rasti, političari, medicinari i ultra-ortodoksni donositelji odluka su samo odlučili da se regionalno ograniče noćni izlasci u gradovima i gradskim četvrtima.

Ova zemlja je među državama s najvećim brojem zaraženih virusom korona. Vlada je zato uvela novi lockdown. Ta odluka je naišla na otpor stanovništva, piše Deutsche Welle.

Zemlja je bila u lockdownu i za vrijeme Pashe, jevrejskog blagdana u aprilu, kada je izostala svaka vrsta slavlja. Izraelska vlada sada je drugi put donijela odluku o zabrani kretanja – samo nekoliko sati pred početak jevrejske Nove godine.

“Majku od 90 godina moram ostaviti samu. Nećemo moći ići k njoj da proslavimo Novu godinu. Pored nje će biti njena njegovateljica, a mi ćemo ostati kod kuće”, kaže Yael Turgeman. Roš Hašana, jevrejska Nova godina, je praznik kada se okupljaju porodica i prijatelji. “Razočaravajuće je sve to. Sve je isto kao što je bilo i prvi put. I sve je neizvjesno. Teško je vjerovati da će to na kraju nešto pomoći.”

Odluka o ponovnom uvođenju zabrane kretanja dijeli naciju. Prema novim pravilima, Izraelci se smiju udaljavaju od svojih kuća maksimalno jedan kilometar. U četvrtak je objavljena duga lista s ograničenjima i izuzecima.

“Situacija je apsurdna. Nema povjerenja u odluku o novom lockdownu”, kaže Anat Dreamer. Na jednoj tržnici u Jerusalemu obavlja posljednju kupovinu. “Mnogi su bijesni i istovremeno zbunjeni. To nije bilo dobro pripremljeno. Ni prošli put nije bilo jasne strategije za izlazak iz lockdowna. A sada počinje novi ciklus horora.”

Anat Dreamer je glumica i od početka pandemije nema posla. “Ne znam kada ćemo opet normalno moći raditi i hoće li se neko pobrinuti za nas. Imam dojam da se mnoge stvari rade samo zbog političkog i vjerskog pritiska.”

Izraelska privreda se još nije oporavilo od prvog lockdowna koji je bio u martu i aprilu. Premijer Benjamin Netanjahu tada je sa svih strana bio hvaljen zbog načina na koji je rješavao krizu i radio na suzbijanju pandemije.

Ali od tada su sve glasnije kritike na račun vlade: već mjesecima građani svaki tjedan prosvjeduju ispred premijerove rezidencije u Jeruzalemu. Razlog je njegova korupcijska afera, ali i način na koji vlada rješava koronakrizu.

“Borba protiv koronavirusa djeluje kao obeshrabrujući neuspjeh”, piše novinar lista Ha‘aretz Amos Harel. “To je smrtonosna kombinacija lošeg menadžmenta, haosa, arogancije, lošeg primjera koji daju vodeći ljudi u zemlji i nedovoljne suradnje građana.”

Izrael je sada među zemljama s najvećim brojem zaraženih. Ali dok je broj novih slučajeva proteklih sedmica nastavljao rasti, političari, medicinari i ultra-ortodoksni donositelji odluka su samo odlučili da se regionalno ograniče noćni izlasci u gradovima i gradskim četvrtima.

Vladin nejasan smjer i popustljivost prema raznim interesnim skupinama razbjesnili su mnoge građane. Predsjednik Reuven Rivlin je priznao da je izraelsko vodstvo razočaralo građane. “Razumijem osjećaj zbunjenosti, nesigurnosti i straha kod mnogih građana. Razumijem i prije svega se želim ispričati zbog toga”, kazao je Rivlin.

Do sada je u Izraelu registrirano 187.000 zaraženih, prethodnih dana bilo je i po 5000 novozaraženih dnevno. Umrlo je 1256 osoba. U usporedbi s brojkama u drugim zemljama, to možda djeluje malo, ali Izrael ima svega devet miliona stanovnika.

Najmanje dvije bolnice su bile prisiljene slati pacijente u druge medicinske centre kako bi se izbjegla prenatrpanost bolnica.

Bolnica Shamir Medical Center se nalazi u blizini Tel Aviva i jedna je od najvećih u zemlji. Od početka krize liječnici i medicinske sestre nemaju predaha. “Situacija je ozbiljna. Trenutno svakog dana imamo sve više pacijenata. Naš odjel za koronu je pun. Možda imamo mjesta za još jednog pacijenta, nakon toga bismo morali otvoriti još jedan odjel, a za to nam nedostaju ljudi”, ističe liječnik Gal Pachys.

Više s weba

Izdvajamo

Da li je legitimno kada papa Franjo Komšića nazove dobrom osobom? Kontić ismijao HDZ: Ubrzano rade na izmjeni Izbornog zakona…

Mnogi su danas komentarisali ovaj sastanak, a među njima je, također, novinar i direktor Mediacentra Boro Kontić. Kontić je...

Možda vas zanima i ovo