Subota, 2 prosinca, 2023

“Ponovo tišina pa piskutav zvuk nekog aparata popraćen glasom doktorice, ‘pažnja, šok…’: Sarajliju od sigurne smrti spasili visočki heroji u bijelom

Preporučeno

– Tišinu u čekaonici prekinuo je glas doktorice “Gospodine, gospodine… pacijent ne reaguje, nema pulsa i ne diše… započinjemo reanimaciju”

Prava drama odvijala se u JU Dom zdravlja Visoko u petak oko 17 sati, ali je cijeli slučaj na kraju završio dobro. Sedamdesetjednogodišnji Sarajlija H.M. boravio je na svojoj vikendici u Visokom do trenutka kada je osjetio zdravstvene poteškoće. Kako se malaksalost nije smanjivala, u patnji prijatelja potražio je pomoć Hitne pomoći Doma zdravlja Visoko.

Prema izjavama očevidaca dežurna doktorica pregledala je pacijenta a zatim konstatovala da se radi o ozbiljnom poremećaju srčanog rada.

Kako je kazao naš sagovornik, čuli su kako doktorica u pratnji pacijenta govori da će ga zadržati na opservaciji dok ne ustabili njegove vitalne parametre te će odlučiti o pogodnom trenutku za transport prema bolnici.

Upravo se čita:  Muž joj na postelji: Esada noseći drva na leđima izdržava svoju porodicu

Tišinu u čekaonici prekinuo je glas doktorice “Gospodine, gospodine… pacijent ne reaguje, nema pulsa i ne diše… započinjemo reanimaciju”.

“Ponovo tišina pa piskutav zvuk nekog aparata popraćen glasom doktorice, ‘pažnja, šok…’ Tišina! Sjedili smo kao skamenjeni moleći se za čovjeka kojeg nismo ni poznavali. Na svoje tegobe potpuno smo zaboravili. U život nas je ponovo vratio poznati glas doktorice ‘Polahko Mirsade, sada je sve u redu. Ne brinite, mi smo tu uz Vas’,” opisuje sagovornik.

Upravo se čita:  Dan državnosti: Google na početnu stranicu postavio zastavu Bosne i Hercegovine

Kada su to čuli, kaže da su odahnuli jer su znali da je živ.

Nakon nekog vremena doktorica se obratila sinu pacijenta koji je u međuvremenu došao.

“Mirsad je doživio srčani zastoj ali smo reanimacijom uspjeli ponovo pokrenuti njegovo srce. Trenutno je dobro, svjestan je i priča. Pripremamo ga za transport pa ćemo ga voziti za KUM pošto je iz Sarajeva. Ne brinite, ići ću i ja sa njim u slučaju da nešto krene po zlu”, kazala je doktorica.

Sagovornik tvrdi da su Sarajliju provezli na kolicima, njegovo lice nisu vidjeli ali su jasno čuli njegov glas i ritmične otkucaje njegovog srca sa aparata koji je bio uz njega.

Upravo se čita:  Stiže nam prava rana zima, dijelovi Balkana će se zabijeliti: ‘Temperature će pasti i 10 °C ispod prosjeka‘

“Ne znamo pacijenta niti našu doktoricu ali im želimo puno sreće i uspjeha u daljnjem radu i živote. Doktorice, danas niste spasili samo njega, spasili ste sve nas u čekaonici.”

Nakon cijelog slučaja naknadno su saznali da je dežurni tim u Domu zdravlja Visoko bio u sastavu doktorica Drkić-Popara Mirela, specijalista urgentne medicine i rukovodilac Službe hitne medicinske pomoći Visoko, medicinska sestra-tehničar Evelina Hajrić i Ermin.

“Pacijentu želimo brz oporavak a našim herojima u bijelom puno sreće u daljnjem radu”, poručio je sagovornik.

 

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Novi jeziv slučaj šokirao Bosnu i Hercegovinu: Sin ubio majku pa zapalio kuću da sakrije tragove?!

Na lice mjesta, pored policijskih službenika, izašao je i tužilac Okružnog javnog tuzilaštva Bijeljina pod čijim nadzorom se preuzimaju...

Možda vas zanima i ovo