Ponedjeljak, 30 siječnja, 2023

Pooštrene kontrole na granici s Hrvatskom, putnici i kamiondžije iz BiH čekaju satima

Nemojte propustiti

Ulazak Hrvatske u zonu Šengena za domaće prevoznike znači još duža čekanja na prelazima, dodatne troškove i gubitke.

Republika Hrvatska ušla je prvog januara u šengenski prostor. Za prevoznike robe iz Bosne i Hercegovine to će stvoriti nove teškoće, jer će se zbog primjene šengenskih pravila dodatno pooštriti kontrola na graničnim prelazima prilikom ulasku u Hrvatsku. Ekipa BHRT-a posjetila je granični prelaz Gradiška.

Na samom graničnom prelazu – kolaps. Kolona vozila koja čeka da izađe iz BiH duga je nekoliko kilometara. Putnički automobili na prelazak granice čekaju 4 do 5 sati. Kamioni dvostruko duže.

Ulazak Hrvatske u zonu Šengena za domaće prevoznike znači još duža čekanja na prelazima, dodatne troškove i gubitke.

“Trebamo se dobro naoružati strpljenjem i čekanjem. Očekuju nas ogromni problemi, kako u poslovanju, tako u svakom vidu. Problem ogroman će biti. Zbog takvog čekanja na graničnim prelazima u protekle tri godine napustilo nas je 5,5 hiljada profesionalnih vozača. Otišlo je preko 1.300 prevozničkih firmi. Upravo zbog tog problema. Onda možemo očekivati šta će se desiti u narednom periodu“, objašnjava Nikola Grbić, iz Udruženja prevoznika za unutarnji i međunarodni saobraćaj.

U Upravi za indirektno oporezivanje kažu da već danima primaju pritužbe na dugotrajna čekanja prelaska granice sa Hrvatskom.

Poručuju da će pokušati učiniti sve što je u njihovoj moći da se smanje gužve.

“Mi, ukoliko bude potrebno, možemo imati određene razgovore i sa Carinskom službom RH. Međutim, radi se o drugoj državi i drugoj carinskoj upravi, tako da oni su ti koji donose određene smjernice kada su u pitanju kontrole i postupci prilikom ulaska u njihovu zemlju. Tako da ne možemo praktično tu nešto više učiniti, ali možemo upozoriti na eventualno neko duže čekanje“, kaže Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ko preživi, pričat će: Kajmak na pijaci košta više od 19 KM, a kilogram luka je oko devet maraka

Građani poručuju da su zelene pijace postala jako skupa mjesta kupovine, sa daleko većim cijenama nego u marketima. Na zelenim...

Možda vas zanima i ovo