Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Popis će se ponoviti u pet popisnih krugova u Srebrenici

Nemojte propustiti

Granična policija Bosne i Hercegovine dostavila je izvještaj Agenciji za statistiku BiH o popisivačima iz Srebrenice koji su pokušali popisni materijal prenijeti preko granice nakon čega je Centralni popisni biro zaključio da se protiv tih popisivača podnesu prekršajne ili eventualno krivične prijave te da se isključe iz procesa popisivanja.

Ovo je danas u Sarajevu na pres-konferenciji potvrdila savjetnica za odnose s javnošću Agencije za statistiku BiH Mirsada Adembegović, dodajući i da je Centralni biro zaključio da se popisivačica koja je popis obavljala u kafiću u Srebrenici suspendira i isključi iz daljeg popisnog procesa.

“Također, zaključeno je da Republički zavod za statistiku Republike Srpske preispita odgovornost i članova općinskih popisnih komisija Srebrenica te instruktora, kao i da se popis ponovo uradi u pet popisnih krugova u Srebrenici za koje je utvrđeno da popisivači nisu radili u skladu sa zakonom i procedurama popisa domaćinstava i stanovništva u BiH”, kazala je Adembegović.

Na pitanje novinara o pojedinačnim slučajevima u određenim popisnim krugovima, Adembegović je naglasila da entitetski zavodi ili općinske popisne komisije razmatraju svaki slučaj pojedinačno te ga uspješno rješavaju zbog čega su i bolje upućeni u svaki slučaj pojedinačno.

Ponovila je stav Centralnog popisnog biroa da se ispitaju svi navodi u medijima i sve dojave da bi se utvrdilo da li su osnovane i nađe rješenje za njih.

Na novinarsku konstataciju da popisivači još nisu potpisali ugovore kojima im je utvrđena isplata naknade za rad te da stoga prijete da nakon završetka popisa neće predati popisni materijal, Adembegović kaže da su ugovori od kraja prošle sedmice dostavljeni popisivačima te da ih je većina potpisala, osim onih koji popis vrše u udaljenijim popisnim krugovima.

Popis domaćinstava, stanova i stanovništva u Bosni i Hercegovini trajat će do 15. oktobra, a Agencija za statistiku preliminarne rezultate imati 90 dana nakon završetka popisa.

Ilustracija
Ilustracija

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Načelnica Opštine Jezero: Mi bi sa Milom Dodikom i u HDZ!

- Mi bi sa Milom da bude stani-pani i u HDZ!!! - istakla je Ružičić na Twitteru. Načelnica opštine Jezero...

Možda vas zanima i ovo