Nedjelja, 26 ožujka, 2023

Popis stanovništva još kost u grlu: Pandurević zatražila podatke o nacionalnoj strukturi uposlenih

Nemojte propustiti

Prebrojavanje krvnih zrnaca u BiH je česta pojava, posebno kada je riječ o zastupljenosti konstitutivnih naroda u bh. institucijama. Rijetko kada neko pita za ostale, a često su pitanja neprincipijelna i nepotpuna, piše Patria.

Tako je poslanica SDS-a u Predstavničkom domu PSBiH Aleksandra Pandurević zatražila odgovor na pitanje koliko ima uposlenih u Agenciji za statistiku BiH i koja je nacionalna struktura, kako uposlenih tako i rukovodećih državnih službenika.

O ovome ćemo već 9. novembra na sjednici PD BiH imati priliku slušati, jer odgovor je upućen, a u kojem stoji da Agencija ima ukupnu 117 zaposlenika. Polsanicu je zanimalo i koliko njih radi iz RS-a u Agenciji, a odgovor je – 27 zaposlenika ima prebivalište u RS.

– Nacionalna struktura zaposlenih u Agenciji za statistiku BiH je sljedeća: Bošnjaci 46,1 %, Srbi 26,5 %, Hrvati 21,4% i Ostali 6 posto – stoji u odgovoru.

Inače, kada je u pitanju nacionalna struktura rukovodećih državnih službenika navodi se kako je 14 posto rukovodilaca iz reda bošnjačkog naroda, 5 posto iz reda srpskog, 4 posto iz reda hrvatskog i 3 posto iz reda ostalih naroda.

Naravno, s druge strane niko ne pita koliko to Bošnjak i Hrvata radi u Zavodu za statistiku RS-a, a i ovakva pitanja gube smisao kada se zna da Agencija za statistiku sarađuje sa entiteskim zavodima i u krajnjoj liniji sve odluke pokušava donijeti koncenzusom čelnih ljudi.

Jasna je namjera političara iz RS-a u vezi ovakvih pitanja, jer Popis stanovništva 2013. godine još je kost u grlu, ali nejasni su mlaki i neefektivni odgovori s druge strane.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo