Utorak, 22 lipnja, 2021

Popis u BiH: Riješeno pitanje međuentitetske linije

Nemojte propustiti

Popisni krugovi su definisani, a poslovi na izradi kartografske dokumentacije za potrebe Popisa stanovništva domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine su u završnoj fazi, saopštili su iz Agencije za statistiku BiH.

Tehnička kartografska dokumentacija, odnosno skice popisnih krugova, koje će se koristiti za provođenje Popisa stanovništva domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013, izuzetno su važne zbog toga što će osigurati sveobuhvatnost popisa, te olakšati popisivačima orijentaciju na terenu i pregled popisnih jedinica koje treba obići.

Ilustracija
Ilustracija

Za izradu kartografske dokumentacije zaduženi su Federalni zavod za statistiku FBiH i Federalna uprava za geodetske i imovinskopravne poslove F BiH; Republički zavod za statistiku RS i Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS, Odjel za javni registar Vlade Brčko Distrikta i organi lokalne samouprave.

U Federaciji BiH završene su sve kontrole i štampa kartografske dokumentacije koja je spremna za pakovanje i distribuciju općinama, a u Republici Srpskoj i Brčko Distriktu završene su sve kontrole i trenutno se vrši štampanje skica popisnih i statističkih krugova. Svi poslovi bi trebali biti završeni do kraja ovog mjeseca.

U Bosni i Hercegovini definisano je ukupno 24.321 popisnih krugova, od čega je 15.782 u Federaciji BiH, 8.087 u Republici Srpskoj i 452 u Brčko Distriktu. Popisni krugovi će obuhvatati od 70 do 100 domaćinstava.

Geodetske uprave iz oba entiteta, uz koordinaciju Agencije za statistiku BiH, riješile su i pitanje oko međuentitetske linije, zbog koje je i sam Popis bio upitan. Radi se o rješenju koje ne prejudicira konačnu definiciju međuentitetske linije razgraničenja, a istovremeno će olakšati popis stanovništva. Naime, dogovoreno je da se kao referentna linija, odnosno linija za potrebe Popisa, i to samo u oblastima gdje postoje objekti (naseljenim oblastima) prihvati linija koju je Geodetski zavod iz Sarajeva prenio sa originalnih američkih karata (korištenih u Dejtonu) na korespodentne katastarske podloge novog premjera.

(Radio Sarajevo)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Turković i Kurz u Beču: Najavljeno milion vakcina za Zapadni Balkan

- Kancelaru sam rekla da smo zahvalni smo što se ta saradnja nastavlja, jer se i borba protiv pandemije...

Možda vas zanima i ovo