Subota, 1 travnja, 2023

Popisnica za dijasporu bit će objavljena do kraja mjeseca

Nemojte propustiti

Popisnica za građane BiH koji žive u inozemstvu i uputstvo kako se popunjava i dostavlja Agenciji za statistiku BiH bit će objavljeni na stranici Agencije do kraja mjeseca – potvrđeno je Feni u Agenciji za statistiku BiH.
Pojašnjavaju da obrazac za inozemstvo obavezno sadržava pitanja – ime i prezime, jedinstveni matični broj, općina prebivališta, nacionalnost, vjeroispovijest, maternji jezik, država u kojoj se nalazi te razlog i dužina boravka u drugoj državi.

Kako podsjećaju u Agenciji, građani BiH koji žive u inozemstvu trebaju popuniti obrazac i dostaviti ga poštom s povratnicom na adresu Agencije najkasnije do 15. oktobra 2013. godine.

-Unos, kontrolu, obradu i publiciranje prikupljenih podataka o ovim osobama uradit će Agencija za statistiku BiH zajedno s entitetskim zavodima za statistiku, odvojeno od popisa stanovništva BiH iz člana 7. Zakona o popisu. Prikupljeni podaci bit će obrađeni i iskazani u posebnoj bazi podataka – podcrtali su u Agenciji.

Ilustracija
Ilustracija

Napominju da će se za Popis stanovništva 2013. godine u BiH primjenjivati, u skladu s međunarodnim statističkim standardima za definisanje ukupnog stanovništva, koncept uobičajenog mjesta stanovanja (place of usual residence). Dakle, period od jedne godine i duže, kako navode, osnovni je kriterij za uključivanje ili isključivanje osoba iz ukupnog stanovništva zemlje, odnosno naselja Popisa.

-Tako da građani BiH koji žive u inozemstvu duže od 12 mjeseci neće biti uključeni u ukupni broj stanovnika u Bosni i Hercegovini, jer su, po istom konceptu uključeni u ukupni broj stanovnika države u kojoj žive, odnosno imaju uobičajeno mjesto stanovanja – kažu u Agenciji za statistiku BiH.

Objašnjavaju također da se uobičajenim mjestom stanovanja smatra ono mjesto u kojem osoba provodi većinu svoga dnevnog odmora bez obzira na kratkotrajnu odsutnost iz tog mjesta.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH bit će proveden u oktobru ove godine i to će biti prvi popis nakon onog provedenog 1991. godine.

(Fena)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Keramičar Hasad Gvozden odlučio ostati u BiH: Ne žaim što sam ostao, imam mnogo posla!

Hasan je neko vrijeme razmišljao o odlasku u Njemačku. Čekajući dokumentaciju za iseljenje, prijavio se na obuku „Započni svoj...

Možda vas zanima i ovo