Nedjelja, 27 studenoga, 2022

Poplave u Sarajevu stagniraju, ali prijeti opasnost od topljenja snijega

Nemojte propustiti

Nivo vode prestao rasti, ali ekipe za spašavanje strahuju od porasta temperature zraka i nove vode uzrokovane topljenjem snijega

poplave-ilidza

Poplave u sarajevskim naseljima Osijek, Doglodi i Azići, u općini Ilidža, koje su izazvane obilnim padavinama tokom jučerašnjeg dana i noći, trenutno su u stagnaciji.

“Nivo vode prestao je da raste”, kazao je jutros Nijaz Imamović, član Vatrogasnog društva Ilidža za agenciju Anadolija.

Imamović je međutim kazao kako ekipe Civilne zaštite i vatrogasci ne mogu predvidjeti da li će nivo vode nastaviti da raste.

„Ne možemo predvidjeti da li će voda nastaviti rasti, jer to zavisi od padavina. Ali, s obzirom na to da je trenutno toplo, i ako se danas snijeg počne topiti, nivo vode će opet biti u porastu“, kazao je on.

Iako je evakuacija građanima navedenih područja ponuđena još u predvečernjim satima jučer, kada je voda počela dolaziti do objekata, niko od njih nije želio napusititi domove.

„Najkritičnije je u ulici Hendekuša. Tu je voda došla i do objekata, ali ne samo do podruma, već do nižih spratova. Tokom noći imali smo šest intervencija, ali samo radi izmještanja stvari na više spratove. Niko od građana nije želio napustiti domove“, naglasio je Imamović.

On je naglasio kako vatrogasne ekipe ostaju na terenu sve dok ne vide da se stanje poboljšava i voda povlači.

(Anadolija)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Zoran Milanović u Čitluku odlikuje jedinicu HVO-a

Nakon polaganja vijenaca uslijedit će mimohod sudionika do hotela Brotnjo Povodom 29. godišnjice osnivanja jedinice za posebne namjene ‘‘Gavran 2‘‘...

Možda vas zanima i ovo