Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Poplave u Tutinu i Sjenici izazvale veliku štetu

Preporučeno

Na području opština Tutin, Sjenica i Novi Pazar je usljed obilnih padavina u protekla 24 sata poplavljeno nekoliko stotina objekata.

U Sjenici, gdje je na jednom dijelu teritorije proglašena vanredna situacija, pod vodom je ostalo više od stotinu kuća i drugih objekata.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je danas da su najveće padavine zabilježene u ove tri opštine.

U Tutinu je tokom protekle noći palo 120 litara kiše, što je do sada po prvi put registrovano. U tutinskoj opštini je evakuisano ukupno 40 lica. Marić je precizirao da je uglavnom riječ o bujičnim vodotokovima i poplavljenoj putnoj infrastrukturi, tako da su u par navrata ljudi izvlačeni iz vozila i evakuisani.

„Tamo je sitaucija sada stabilna, padavine su prestale, ide u pravcu smirivanja“, kazao je Marić i dodao da sporadičnih problema od tih bujičnih vodotokova nema.

Načelnik Sektora za vanredne situacije je poručio da je situacija u ovom momentu potpuno pod kontrolom.

– U Tutinu poplavljene kuće i fabrike namještaja –

Iz Štaba za vanredne situacije Tutina je potvrđeno da je u toj opštini do sada evakuisano četrdeset osoba koje su bile u opasnosti od velikih poplava, te da je voda odnijela nekoliko mostova i poplavila preko dvadeset velikih firmi.

Upravo se čita:  Ubijeni Mustafa na internetu navodno objavio detalje o ubistvima i ko su pripadnici škaljarskog klana: Sumnja se da je ovo motiv ubistva

U Tutinu se rano jutros izlila rijeka Vidrenjak i poplavila putni pravac ka Mehovom Kršu i Crnoj Gori. Taj put je i dalje zatvoren za saobraćaj, a uz put voda je zahvatile desetinu kuća, više od dvadeset privrednih objekata, među kojima i fabrike namještaja, kao i poljoprivredno zemljište. Šteta je velika, a gradske službe, vatrogasci i javna preduzeća sa mehanizacijom su tokom dana radile na izradi nasipa i otklanjanju štete.

U tutinskom naselju Rakovo polje poplavljeno je više domaćinstava. Nivo vode u tom naselju bio je oko jednog metra. Građani kojima je uništena imovina očekuju pomoć.

„Voda je počela da nadolazi oko dva sta ujutru. Podizali smo kauče, tepihe i neke stvari koje smo mogli da spasimo. Voda je nadolazila iz kupatila, kantama smo izbacivali vodu tokom dana“, ispričao je Rasim Bakić.

Njegov komšija, inače meteorolog Muhamed Ademović (65), kaže da je tokom posljednje kiše izmjereno 120 litara po metru kvadratnom.

„Borimo se od noćas sa poplavom. Ne pamtim da je ranije bilo kiša sa toliko vode. Neverevatno da se izlilo toliko kiše za jedno veče“, ocijenio je on.

Upravo se čita:  Senad planira svoju garažu preuredit u garsonjeru i od rentanja zarađivati 1000 KM mjesečno

U Tutinu su bila poplavljena republička i lokalna javna preduzeća, voda se tokom dana povukla ali je situacija i dalje kritična jer se tokom noći najavljuju nove padavine. U tutinskoj opštini kao i u nekoliko sela na Pešteri situacije je bila teška zbog vodenih bujica i prekida seoskih puteva. U Tutinu dana nisu radile osnovne srednje škole.

– U Sjenici poplavljeno više od stotinu kuća –

U Opštini Sjenica je sinoć poplavljeno više od stotinu domaćinstava i na gradskom području je proglašena vanredna situacija. Tokom noći palo je više od 40 litara vode po metru kvadratnom, izlili su svi vodotokovi i bila su ugrožena mnoga domaćinstva.

Lokalne službe i sjenički Štab za vanredne situacije angažovao je mašine i radnu snagu na saniranju nastalih posljedica.

Kako je večeras za Anadolu Agency (AA) rekao predsjednik Opštine Sjenica Hazbo Mujović građanima su trenutno najpotrebnija sredstva za higijenu i čišćenje kuća i objekata.

„Voda je prodrla u oko stotinu domaćinstava i imali smo tešku situaciju. Vanredna situacija je proglašena na području grada i MZ Vapa. Na seoskom području je usljed vodene bujice došlo do oštećenja i prekida puteva. Sva komunalna preduzeća i opštinske službe angažovane su na otklanjanju posljedica od poplave“, izjavio je Mujović.

Upravo se čita:  Firma iz Hrvatske poslala radnike na rad u Njemačku: Radili na crno, njemačka policija ih privela

On je istakao da su za Sjenicu hitno potrebna hemijska i druga sredstva za dezinfekciju poplavljenih objekata.

Zbog opasnosti od poplava u priobalnim naseljima u Novom Pazaru zasjedao je gradski krizni štab, raspoloživa mehanizacija je na terenu, a sve službe su od jutros u pripravnosti.

Zbog izlijavanja vodotokova došlo je do plavljenja u naselju Selakovac, kao i poljoprivrednog zemljišta u Postijenju. Najkritičnije je u jednom momentu bio vodostaj rijeke Raške.

“Vodostaj Trnavice i Jošanice je pod kontrolom, a dobra stvar je i što je kiša prestala da pada. Posledica izlivanja reka usled vremenskih uslova nema i to je dobro, ali je i Štab i sve strukture uključene u rešavanje ovakvog problema, u pripravnosti”, rekao je gradonačelnik Nihat Biševac, obilazeći teren.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je danas upozorenje na obilne padavine u toku noći između utorka i srijede u južnom u jugozapadnom dijelu Srbije.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Vijest koja će obradovati dijasporu: Nova linija sa Aerodroma Sarajevo

SAS, odnosno Scandinavian Airlines će ovog ljeta pokrenuti ograničenu sezonsku liniju između Kopenhagena i Sarajeva. Prevoznik će uvesti jednu sedmičnu...

Još vijesti za vas