Srijeda, 28 srpnja, 2021

Poplave ugrozile kuće u brčanskim selima, kod Doboja voda zaustavila saobraćaj

Nemojte propustiti

[wonderplugin_gallery id=”331″]

“Civilna zaštita je pripravna od sinoć i obilazimo kritične tačke. Najkritičnija putna komunikacija je u Štrepcima i Rašljanima. Imamo i izlijevanje rijeke u Boću gdje je ugrožena putna komunikacija prema Brčkom. U Boderištu imamo odron zemlje”, kazao je Vojnović.

Obilna kiša koja 24 sata neprestano pada, prouzrokovala je brojne probleme u nekoliko sela u Brčko distriktu, potvrdio je Uroš Vojnović, šef Odjela za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta, prenosi Anadolu Agency.

U Rašljanima je voda ugrozila šest, a u Islamovcu jednu kuću.

“Stanje je jutros eskaliralo kada su u pitanju vodotoci. Problem su tzv. bajpasi koji zamjenjuju oštećene ili porušene mostove u prošlogodišnjim poplavama. Bajpasi bukvalno predstavljaju mjesta gdje se skuplja sav otpad i granje i pravi velike probleme, jer rijeka izlazi i plavi”, objasnio je Vojnović.

Dodajući da je u Rašljanima na prvom bajpasu bager koji to raščišćava, uz primjedbu da je nemoguće da velika količina vode prolazi kroz cijevi koje su postavljane umjesto oštećenog mosta.

“Civilna zaštita je pripravna od sinoć i obilazimo kritične tačke. Najkritičnija putna komunikacija je u Štrepcima i Rašljanima. Imamo i izlijevanje rijeke u Boću gdje je ugrožena putna komunikacija prema Brčkom. U Boderištu imamo odron zemlje”, kazao je Vojnović.

Osim toga, javio se problem i sa rastom vodostaja potoka Blizna.

“Rijeka Sava nije ni blizu kritične tačke i to je ohrabrujuće. Problem nam predstavljaju vodotoci malih rijeka”, kazao je Vojnović, dodajući da za sada nema problema sa klizištima, ali da se može očekivati pomjeranje tla.

Vodostaj rijeke Save u Bosanskoj Gradišci ima tendenciju naglog porasta i za tri dana veći je za 3,5 metra. Mjerne letve jutros su pokazale nivo od 520 cm, a 22. maja u isto vrijeme vodostaj je bio na nivou od 75 cm.

Ohrabruje činjenica da je Sava kod Zagreba konačno počela opadati, ali veliko je pitanje kako će na njen vodostaj uticati dotok brdskih riječica i potoka sa Kozare. Redovne mjere odbrane od poplava u Bosanskoj Gradišci se uvode kada nivo dostigne 700 cm.

Obustavljen saobraćaj na putu Doboj-Modriča

Jutros je saobraćaj potpuno obustavljen na regionalnom putu Doboj-Modriča, a zbog izlivanja vode na kolovoz, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Poplavljen je kolovoz u mjestu Bušletić, a na magistralnom putu Banja Luka-Crna Rijeka-Jajce u mjestu Dabraca je došlo do velikih odrona.

Vozačima se skreće pažnja da voze oprezno, te se upozoravaju na opasnosti od odrona i klizavih kolovoza.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od sutra se u BiH ide u zatvor zbog negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca

Ako negirate genocid ili veličate ratne zločince u BiH, od sutra idete u zatvor. U Službenom glasniku BiH danas su...

Možda vas zanima i ovo