Četvrtak, 25 travnja, 2024

Poput Sudnjeg dana: Nakon razarajućeg zemljotresa Novi Zeland pogodio i cunami – VIDEO

Preporučeno

Zemljotres jačine 7,4 po Richterovoj skali pogodio je naseljeno područje na južnom dijelu Novog Zelanda, koje je od Christchurcha udaljeno 91 kilometar.

Dva sata nakon razornog zemljotresa Novi Zeland pogodio je i cunami. Lokalne vlasti su stanovništvo upozorile da se sklone s obale i da pobjegnu na viša područja. U Kaikouri, gradu koji se nalazi 181 kilometar od Christchurcha, izmjereni su valovi od dva metra. Stanovnici arhipelaga Chatham također su se nakon upozorenja evakuirali na sigurna područja. Brojni stanovnici Novog Zelanda sada im nude prenoćište u njihovim kućama.

Upravo se čita:  U Švicarskoj uhapšena tri pjevača koji su došli kao turisti a nastupali bez radne vize!

Lokalni mediji javljaju da se potres osjetio do Wellingtona, gdje su sirene pozvale ljude da napuste svoje kuće, a neki od njih su i plakali. Prema prvim izvještajima, uništene su kuće u brojnim gradovima.

Jedan stanovnik Christchurcha izjavio je kako je potres trajao prilično dugo.

– Iz sna nas je probudio užasan zvuk. Kuća se tresla. Mislili smo da će se srušiti – rekao je.

Upravo se čita:  U Njemačkoj uhapšena braća iz Bosne i Hercegovine

Prvi val ne mora biti i najveći. Aktivnosti će se nastaviti sljedećih nekoliko sati. Inače, Christchurch je najveći grad na novozelandskom Južnom otoku.

Podsjećamo, zemljotres jačine 6,3 po Richterovoj skali koji je 2011. pogodio Crhistchurch usmrtio je 185 osoba te je napravio ogromnu materijalnu štetu.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Pogledajte kako je letio njemački vojni avion iznad BiH

Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine će, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom komunikacija i transporta...

Još vijesti za vas