Petak, 24 ožujka, 2023

Poput Sudnjeg dana: Nakon razarajućeg zemljotresa Novi Zeland pogodio i cunami – VIDEO

Nemojte propustiti

Zemljotres jačine 7,4 po Richterovoj skali pogodio je naseljeno područje na južnom dijelu Novog Zelanda, koje je od Christchurcha udaljeno 91 kilometar.

Dva sata nakon razornog zemljotresa Novi Zeland pogodio je i cunami. Lokalne vlasti su stanovništvo upozorile da se sklone s obale i da pobjegnu na viša područja. U Kaikouri, gradu koji se nalazi 181 kilometar od Christchurcha, izmjereni su valovi od dva metra. Stanovnici arhipelaga Chatham također su se nakon upozorenja evakuirali na sigurna područja. Brojni stanovnici Novog Zelanda sada im nude prenoćište u njihovim kućama.

Lokalni mediji javljaju da se potres osjetio do Wellingtona, gdje su sirene pozvale ljude da napuste svoje kuće, a neki od njih su i plakali. Prema prvim izvještajima, uništene su kuće u brojnim gradovima.

Jedan stanovnik Christchurcha izjavio je kako je potres trajao prilično dugo.

– Iz sna nas je probudio užasan zvuk. Kuća se tresla. Mislili smo da će se srušiti – rekao je.

Prvi val ne mora biti i najveći. Aktivnosti će se nastaviti sljedećih nekoliko sati. Inače, Christchurch je najveći grad na novozelandskom Južnom otoku.

Podsjećamo, zemljotres jačine 6,3 po Richterovoj skali koji je 2011. pogodio Crhistchurch usmrtio je 185 osoba te je napravio ogromnu materijalnu štetu.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ambasada SAD: Očajnički potezi Dodika, još jedan korak ka izolaciji

- Dodikovo sve veće odbacivanje dugogodišnjih partnera Bosne i Hercegovine i prihvatanje autoritarnih lidera nanosi štetu RS - poručuju Američka...

Možda vas zanima i ovo