Nedjelja, 14 kolovoza, 2022

Poražavajući podaci: Znate li koliko se ljudi odreklo bosanskohercegovačkog državljanstva?

Nemojte propustiti

Sporazum o dvojnom državljanstvu, BiH ima sa Srbijom, Hrvatskom i Švedskom.

Državljanstvo BiH više ništa ne znači za preko 95 hiljada građana. Bivši državljani ispisani su na lični zahtjev. Za to se nikome nisu morali pravdati, ali je razloga mnogo.

BiH pasoš najčešće bacaju u vodu zbog njemačkog ili austrijskog. Odricanje državljanstva BiH košta 800 maraka.

“U neformalnim razgovorima najčešće navode kao stvarni razlog: pravo na posjedovanje nekretnina, olakšano putovanje, olakšano studiranje u inostranstvu, bolji radno-pravni status i slično.

Veliki broj državljana BiH koji se u posljednje vrijeme odriče državljanstva BiH je rođen u inostranstvu, mlađi su od 30 godina, nisu bili integrisani u BH društvo, obrazovani su i potpuno integrisani u sredinama u kojima žive i puno bolje govore engleski i njemački nego jezike koji su u upotrebi u BiH”, rekli su u Ministarstvu civilnih poslova u SM BiH.

Sporazum o dvojnom državljanstvu, BiH ima sa Srbijom, Hrvatskom i Švedskom. Pasoši ovih zemalja, prema istraživanjima brojnih svjetskih agencija, vrijede više od pasoša BiH, piše Buka.

BiH se nalazi na 47. mjestu i dijeli ga sa Mikronezijom.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Zašto njemački vojnici dolaze u BiH i zbog čega Milorad Dodik u RS-u kreira histeriju

Dolazak njemačkih vojnika, u bh. entitetu Republika Srpska koristi se za sijanje atmosfere straha i spinovanje kako sve to...

Možda vas zanima i ovo