Utorak, 26 listopada, 2021

Porezna uprava FBiH: Zapečaćeno 14 uplatnih mjesta kladionica na području ZDK i SBK

Nemojte propustiti

Arhiv
Arhiv

Mobilni tim inspektora Porezne uprave Federacije BiH (FBiH) je, postupajući po prijavama građana, izvršio kontrolu 49 poreznih obveznika na području Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona

Kako je saopćeno iz Porezne uprave FBiH, kontrolama su obuhvaćeni ugostiteljski objekti i uplatna mjesta priređivača igara na sreću klađenjem.

Predmet inspekcijskog nadzora mobilnog tima bila je kontrola rada bez odborenja nadležnog organa, poštivanje odredbi Zakona o doprinosima i Zakona o fiskalnim sistemima u FBiH, te angažovanje neprijavljenih radnika.

Zbog rada bez odborenja nadležnog organa odnosno Federalnog ministarstva finansija zapečaćeno je 14 uplatnih mjesta kladionica, a u jednom uplatnom mjestu zapečaćena je oprema za priređivanje igara na sreću.

U toku kontrola zatečeno je 11 neprijavljenih radnika, a u 12 slučajeva utvrđeno je neevidentiranje prometa putem fiskalnih uređaja.

Izdato je 67 prekršajnih naloga sa izrečenim novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 119.000 KM.

Osnov za izdavanje prekršajnih naloga je: rad bez odobrenja nadležnog organa, nepoštivanje Zakona o fiskalnim sistemima i Zakona o doprinosima, angažovanje neprijavljenih radnika i druge nepravilnosti.

Vlasnicima objekata izdato je 11 rješenja o otklanjanju utvrđenih nepravilnosti.

Kontrole su izvršene na osnovu uočenih nepravilnosti u poslovanju poreznih obveznika i velikog broja prijava o nepoštivanju poreznih i neporeznih zakona koje su građani, ali i drugi organi dostavili Poreznoj upravi FBiH.

Mobilni tim inspektora će i u narednom periodu na području FBiH nastaviti sa kontrolama poreznih obveznika, pa stoga iz Porezne uprave pozivaju građane da im prijave sve oblike nepoštivanja Zakona o doprinosima, Zakona o fiskalnim sistemima, Zakona o Poreznoj upravi FBiH, kao i drugih poreznih i neporeznih zakona.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Cvijanović poslala žestoku poruku Izetbegoviću: “On želi muslimansku državu”

"Da je Izetbegović sposoban za suživot on bi umjesto što prijeti ratom, sjedio sa drugima i razgovarao kako i...

Možda vas zanima i ovo