Četvrtak, 2 srpnja, 2020

Porijeklom je iz Bosne i Hercegovine, ima 22 godine i već je milionerka

Nemojte propustiti

Ova tri uslova koja moramo ispuniti da bi nam EU dozvolila ulazak

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, 1. jula je u BiH bilo 4.606 slučajeva, odnosno 129 na 100.000 stanovnika....

Državljani BiH doživjeli neugodnost pri povratku u domovinu, kažnjeni sa po 300 KM: Granična policija izdala potvrdu da su u zemlju ušli nelegalno!

Granicu su prešli 1. maja a kazna na njihovu kućnu adresu u Jajce stiže krajem juna. GP se poziva...

Odlične vijesti za državljane Bosne i Hercegovine: Njemačka od danas ipak priznaje PCR testove na koronavirus iz BiH

Od nadležnih smo danas dobili zvaničnu informaciju da SR Njemačka, od danas, 1. jula 2020. godine priznaje testove na...

Presjek stanja: U BiH 152 novozaraženih, zabilježena dva smrtna slučaja

U Federaciji BiH do sada je testirano 55.729 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 2.264 osobe. Zaključno sa današnjim...

“Radim posao iz snova. Kao i većina ljudi, uvijek sam htjela imati puno novca. Zato što omogućuje mnoge stvari o kojima sanjate. Ne zanima me kupnja ili druženje s prijateljima. To je gubljenje vremena”, kaže.

Matea Tadić rođena je 1996. u Villachu. Najmlađe je dijete u porodici (ima dvije starije sestre), njezini roditelji su bosanskohercegovački Hrvati. Školovala se u CHS-u Villach, gdje je i maturirala. S 18 godina dobila je svoj prvi posao (u uredu gradonačelnika Villacha), a 2017. se pridružila Pallas Capital Investmentbankingu u Beču. Ovu zanimljivu priču o uspjehu mlade Hrvatice iz Austrije donosi kurier.at.

Oni koji poznaju Mateu reći će da je još od malih nogu bila odlučna i samouvjerena. Matea je dijete bh. Hrvata koji već odavno žive u austrijskoj Koruškoj. Odrasla je u ekonomičnoj porodici uz puno odricanja i bez ikakvog luksuza. Samo sedam dana nakon završene mature potpisala je ugovor o radu, i to ne bilo gdje nego u uredu gradonačelnika Villacha, piše Večernji list.

“Za taj posao sam se kandidirala još tokom posljednje školske godine”, kaže Matea. Tamo je radila dvije godine prije nego joj se život “okrenuo naglavačke”. “Posao je bio zabavan, ali nije mi bio doista i izazovan. Osim toga, htjela sam otići u Beč”, otkriva. Evo što se dogodilo! Upoznala je Floriana Koschata, bečkog investicijskog bankara, koji je tada zbog poslovnih obveza boravio u Villachu. “Razgovarali smo i na kraju je rekao da vjeruje da ću se dobro uklopiti u njegovoj firmi. Mjesecima kasnije iznenada me nazvao i rekao da ima posao za mene u Beču. Jednostavno nisam mogla vjerovati svojim ušima, znala sam, ovu priliku sigurno neću propustiti”, kaže.

Već sutradan napustila je svoj uredski posao, otputovala u glavni grad Austrije, obavila službeni razgovor za posao i postala najmlađa zaposlenica firme sa samo 20 godina, i to bez završenog strukovnog smjera iz područja bankarstva.

“Tada mi je šef jasno rekao sljedeće: ‘Obrazovanje je važno, ali to nije prepreka ako ga nemate. Tvoja volja je najvažnija’”, govori. Matea se bacila na posao, radila je od jutra do noći, 70 – 80 sati tjedno, a što je i uobičajeno u investicijskom bankarstvu.

“Učila sam iz stručne literature i od starijih kolega. Išla sam i izvan svojih granica kao početnik, morala sam naučiti kako se nositi s porazom i zastojima. Uspjeh u pregovorima nije uvijek pozitivan, 80% pregovora u poslu zapravo ne daje rezultate. I iznad svega, trebate jednu stvar: osobnu viziju kamo želite ići i do kuda želite stići. Morate znati točno što želite postići svakog dana i zašto to radite”, kaže Matea.

“Vaš cilj mora biti osoban i što konkretniji. Primjerice: ‘Želim kupiti majci zlatni sat za Božić’ ili ‘Ja ću zaraditi svoj prvi milion s 25’”, ističe Matea. Za nju su sve to realni ciljevi.

“Radim posao iz snova. Kao i većina ljudi, uvijek sam htjela imati puno novca. Zato što omogućuje mnoge stvari o kojima sanjate. Ne zanima me kupnja ili druženje s prijateljima. To je gubljenje vremena”, kaže.

Ne govori previše o vlastitom odricanju. Ali ponekad zna i zapjevati jer je, kako kaže, nadareni reper.

“Muzika mi pomaže procesuirati neke stvari, a to je sjajan način da balansiram svoj posao”, govori.

O visini zarade kaže: “Ova vrsta zarade temelji se na prihodima, obično oni iznose 10 – 30% iznosa investicijskih projekata. Uz milione dolara, to je prilično značajan iznos”, prenosi Večernji list.

Čitajte još

loading...

Izdvajamo

Austrijanci zbog povećanja broja zaraženih koronavirusom sve oštriji prema Balkanu: Ko ljetuje u Bosni i Hercegovini, rizikuje i posao?

Član uprave Instituta za rad i socijalno pravo Univerziteta u Linzu smatra da bi mogle uslijediti posljedice po radnika,...

Uskoro u Sarajevu jedinstveni Sparkasse S BOX

U narednoj sedmici Sparkasse Bank otvara svoj prvi, jedinstven u BiH - S BOX u Sarajevu ispred Doma Armije, moderno uređen prostor koji će...

U toku prikupljanje novčanih sredstava za operaciju 14-godišnje djevojčice Aide: Evo...

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za prikupljanje pomoći 14-godišnjoj djevojčici Aidi Osmanović iz sela Rašljevo kod Gračanice, koja sa majkom danas kreće na put...

Stravična nesreća u BiH: Poginula beba, druga povrijeđena

Do nesreće je došlo kada su se sudarili „mercedes“ kojim je upravljao S. T. i „audi A6“ koji je vozio D. J. iz Teslića. Jednogodišnje...

Pismo iz Sandžaka upučeno Beogradu: Niste vi nas ponizili, vi ste...

- Gospodo, Vi juče niste ponizili niti ukaljali naš grad! Ne! Vi ste samo bezdušno pljunuli na čojstvo i ugasili nam nadu u Vašu...

Možda vas zanima i ovo