Subota, 15 svibnja, 2021

Porodice poginulih Amerikanaca tuže Pentagon i CIA-u

Nemojte propustiti

Rodbina tri američka državljanina ubijena u napadima bespilotnih letjelica tužili su najviše rukovodioce Pentagona i Centralne obavještajne agencije (CIA), ističući da su likvidacije protivustavne.

Foto: ArhivRadikalni imam Anvar al Avlaki i Samir Kan ubijeni su u septembru prošle godine dok je Avlakijev 16-godišnji sin stradao mjesec dana kasnije.

Rodbina optužuje američkog ministra odbrane Leona Panettu, direktora CIA Davida Petreusa i još dvojicu vojnih rukovodilaca admirala Williama McGravena i generala Josefa Wattela za odobrenje i usmjeravanje napada.

Avlaki je rođen u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko i bio je ključna ličnost u organizaciji “Al-Qaeda na arapskom poluostrvu” (AKAP) u Jemenu. Njegov šesnaestogodišnji sin rođen je u Koloradu dok je Samir Kan naturalizovani američki državljanin.

Centar za ustavna prava i Američka unija za civilne slobode saopštili su da pružaju pravnu pomoć podnosiocima tužbe.

“Nešto ozbiljno nije u redu kada 16-godišnjeg američkog državljanina može ubiti njegova vlada bez ikakve odgovornosti ili objašnjenja”, rekao je advokat iz Centra za ustavna prava Pardis Kebrijej.  

 

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović objavila podršku Izraelu, pa blokirala komentare zbog brojnih kritika

Dok su u Sarajevu i Mostaru građani uputili izraze podrške Palestincima, koji se nalaze pod žestokim udarima, u bh....

Možda vas zanima i ovo