Nedjelja, 9 svibnja, 2021

Porodici Simanović potrebna pomoć: Dva hljeba i margarin je sve što imaju u životu

Nemojte propustiti

Kada je ekipa humanitarne organizacije “Pomozi.ba” došla u kamp kućicu koju Nenad Simanović zove domom imali su šta i vidjeti. Trojica njegovih mališana sjede za stolom i jedu. Kaže Nenad “dala im jedna prijateljica 4,5 marke pa su otišli i kupili dva hljeba i margarin i to je sve što imaju”.

nenad simanovic“U tom momentu me nije toliko pogodilo sve to jer smo im ponijeli hranu, ali nakon što smo se vratili sa terena pa evo sve do momenta kada ovo pišem svaku noć kad zažmirim sjetim se te trojice malaca i bude mi teško, a kako mi neće biti teško kad pomislite da imaju tamo djeca kojima su dva hljeba i margarin sve što imaju u životu? Kako mi neće biti teško kad pomislim na dječake koji spavaju na klupama širokim 30-40 centimetera? Kako mi neće biti teško kad pomislim na dječake koji se kupaju u čamcu? Teško mi je što moram da pišem ovu priču, ali baš teško. Nenad je bio 9 puta ranjavan, DEVET puta. Kada je dobio mogućnost da ide u treće zemlje ili Bosna, čovjek je rekao Bosna. Zbog čega, pitate se svi? Ja ne znam, to samo on zna, ali da se mene pita u riječniku bi pod patriota trebalo da stoji Nenad Simanović”, kazuje jedan od aktivista “Pomozi.ba” fonadacije, te nastavlja: Čovjek koji zadnjih 8 godina sam brine o trojici sinova i koji je živio gdje je stigao, a sada živi u Hotonju u kamp kućici od nekih 5-6 kvadrata. Kamp kućici koju je kupio od para što je dobio od Sadaqatul Fitr-a ili po naški od Vitri.

Nema ništa u toj “kući” osim jednog stola i klupa, klupa na kojoj spavaju četiri osobe i kako onda kada legnem navečer da mi ne dođe slika dječaka koji spavaju na tim klupama. Struju im je dao komšija da imaju svjetlo i ponekad televizor. Neno je uspio da nadogradi na kamp kućicu od dasaka još jednu “sobu”, ali mu fali kubik daske da to završi, kubik koji sam mu obećao da će dobiti u par dana. Kupatilo naravno nemaju već se kupaju u čamcu, a dobio je Neno od “Boračke” 250 kvadrata zemlje i započeo je hrabri otac, hrabri Bosanac, hrabri patriota da pravi kuću iako sredstava nema. Nema za sada, ali uskoro će biti…

porodica23Za slučaj smo saznali prije par dana, par dana nakon što smo objavili slučaj Ekana Hajdarevića (čovjeka bez nogu), pa nismo mogli da preklopimo dva teška slučaja, ali za Ekana su u samo 7 dana obezbjeđena većina sredstava i radovi na kući su uveliko u toku tako da sada možemo da se posvetimo Nenadovoj djeci, djeci koja su tako mirna, djeci koja su nas samo gledala i ni riječ progovarala, a i šta će djeca, gledaju mene sa nevjericom u očima, gledaju i slušaju kako im obećavam svašta nešto, a vjerovatno su se do sada naslušali svakakvih obećanja samo što u ovom slučaju ja ne obećavam u svoje već u ime stotine nas.

Pored hrane i garderobe koju ćemo obezbjediti ići ćemo na dovršavanje kuće. Prozore i vrata od ranije imamo kao i namještaj koji svakodnevno ljudi doniraju.

Nakon što to završimo, a završit ćemo ako Bog da idemo sa ubacivanjem određenog broja koka nosilja kako bi Neno mogao svojim radom da hrani one sjajne mališane…

Svako ko želi da pomogne u građevinskom materijalu, namještaju ili slično neka nam se javi. Što se tiče uplata mogu se koristiti standardni Pomozi.ba računi samo sa naznakom za porodicu Simanović, ili pomoć uručite direktno porodici na adresi Donji Hotonj 4, Sarajevo.
Dakle, transakcijski račun za uplate u BiH: 154-160-20044490-67
Za uplate iz inostranstva:
Banks name: Intesa Sanpaolo Banka BIH
SWIFT CODE: UPBKBA22
IBAN: BA39 1541602004449067
Udruženje “Pomozi”, Brčanska 17, 71000 Sarajevo
Svrha: Za porodicu Simanović
Paypal: paypal@pomozi.ba

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Igor Kalabuhov, ambasador Rusije u BiH: Došlo vrijeme za zatvaranje OHR-a

On je naveo da je “OHR postao kočnica na putu uzajamnog dogovaranja za BiH i da je visoki predstavnik...

Možda vas zanima i ovo