Četvrtak, 7 srpnja, 2022

Porodična drama: Otac preminule bebe od tri mjeseca nasrnuo na suprugu i prijetio socijalnim radnicima, završio u policiji

Nemojte propustiti

HRVATSKA – Otac djeteta naveo je da je dijete tri puta povraćalo te da je nakon toga prestalo disati, što je i bio razlog za pozivanje hitne pomoći. 

Otac tragično preminule tromjesečne bebe završio je u petak u policiji zbog nasilja nad svojom suprugom i prijetnji socijalnim radnicama koje su zajedno s policijom jučer došle na intervenciju u njihovu kuću na području Bjelovarsko-bilogorske županije, javlja Jutarnji.hr.

– Policijski službenici tijekom jučerašnjeg dana postupali su po prekršaju iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji u jednom mjestu na području Bjelovarsko-bilogorske županije. U tom događaju s policijom su postupale i djelatnice za socijalnu skrb nadležnog Centra te je prema njima počinjeno i kazneno djelo prijetnje. Od djelatnica Centra su zaprimljene kaznene prijave koje idu u redovni postupak. Počinitelj nasilja u obitelji je u žurnom prekršajnom postupku danas ujutro doveden na saslušanje na Prekršajni odjel Općinskog suda u Bjelovaru – rekli su u PU bjelovarsko-bilogorskoj za MojPortal.

Neslužbeno se doznaje da ga je prekršajni sudac nakon saslušanja pustio na slobodu. Naime, njihova tromjesečna beba preminula je u utorak u KBC Zagreb nakon što je prije toga nekoliko puta reanimirana na području Bjelovarsko-bilogorske županije jer je prestala disati.

Kako pišu hrvatski mediji, otac male djevojčice je u utorak u ranim jutarnjim satima, prvi put nazvao Hitnu pomoć i rekao im kako je dijete povratilo i da ne zna što da radi. Nakon što su mu djelatnici Hitne dali upute, rekao im je da ne moraju dolaziti. Deset minuta kasnije, ponovo je nazvao Hitnu i rekao im da je dijete lošije ali da nema potrebe za njihovom intervencijom. Medicinskoj djelatnici koja je s njim razgovarala bilo je nešto sumnjivo pa su se sami uputili na njihovu kućnu adresu. Dijete su reanimirali na licu mjesta i cijelim putem do bjelovarske Opće bolnice gdje je zaprimljena u jako lošem stanju.

– U utorak u ranim jutarnjim satima dijete je reanimirano u našem Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu te su mu vraćene sve vitalne funkcije. U dogovoru s Klinikom za pedijatriju pacijenta smo prevezli na Odjel za pedijatrijsku intenzivnu medicinu. Otac djeteta naveo je da je dijete tri puta povraćalo te da je nakon toga prestalo disati, što je i bio razlog za pozivanje hitne pomoći. Dijete nije ležalo kod nas i nije liječeno kod nas, tako da nije ušao kroz sustav naše ustanove. Što se kasnije zbivalo mi nemamo podatke, rekao je prije dva dana ravnatelj bjelovarske Opće bolnice, Ali Allouch.

Iz izvora bliskih pravosudnim tijelima smo doznali kako se još čekaju toksikološki nalazi koji bi za koji dan trebali stići sa Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku na Šalati. Za sada je obdukcijom utvrđeno kako bebica nije umrla nasilnom smrću, imala je neizliječenu upalu pluća koja je najvjerojatnije i uzrok smrti.

Kako nam je u srijedu rekla pedijatrica tragično preminule bebe, dijete od rođenja kod nje nije bilo i ona ga nikad nije vidjela. Rekla nam je da je obitelj često posjećivala patronažna sestra koja je nekoliko puta nailazila na zaključana vrata. Upravo im je patronažna sestra u više navrata rekla da moraju bebu odvesti kod pedijatrice kod koje su je upisali, no oni za to nisu htjeli ni čuti. Naime, otac je procijenio da bi zbog Covida-19 odlazak kod pedijatrice bio opasan.

– On jednostavno nije htio nikoga slušati. I nikako nije htio da im netko dolazi u kuću. Pouzdano znamo da nikada nisu bili ni kod svoje pedijatrice niti kod nekog drugog liječnika tako da nam nije jasno otkud nadležnom Centru za socijalnu skrb dokazi da su bili kod liječnika. Nisu oni bili nigdje s tom djecom, sto posto – rekao je u četvrtak izvor za MojPortal koji je iz razumljivih razloga želio ostati anoniman.

U srijedu je ravnateljica nadležnog Centra rekla da su bili u kontaktu s liječnicom koja je obilazila navedenu obitelj, što je liječnica oštro demantirala. Ravnateljica Centra jučer je reterirala, tvrdeći da je došlo do zabune te da je socijalna služba imala dokaze o posjetima liječnici za starije dijete te obitelji.

– Raspolažemo informacijama da su djeca bila praćena i od strane zdravstvenih djelatnika. Stručnom procjenom svih uključenih u rad s obitelji i praćenjem nisu uočeni elementi koji bi ukazivali na neadekvatnu brigu i skrb o potrebama i razvoju djece. Obitelj ćemo i dalje pratiti i poduzimati odgovarajuće mjere za zaštitu dobrobiti djeteta – rekla je.

Pedijatrica preminule bebe, inače liječnicu opće prakse, kod koje je prijavljena cijela porodica je ponovila kako je nitko iz Centra nikada nije kontaktirao.

– Neka se ne izvlače na mene. Nitko me iz Centra za socijalnu skrb nije zvao, niti su išta tražili od mene. Ponavljam, s prvim djetetom su dolazili redovito i tražili potvrde za Centar za socijalnu skrb, a s drugim djetetom nisu bili nijednom niti su me išta za to dijete tražili – rekla je liječnica preminule bebe.

Kada policija obavi svoj dio posla i kada dođu svi nalazi obdukcije, za očekivati je da će protiv roditelja biti podignuta kaznena prijava zbog povrede djetetovih prava sa smrtnim ishodom, za što je predviđena kazna do 15 godina zatvora, piše Jutarnji.hr.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Benzinske pumpe kažnjene zbog prodaje lošeg goriva

Laboratorijskim analizama su u 17 slučajeva utvrđena odstupanja u odnosu na parametre definisane pomenutom odlukom. Zbog utvrđenih nepravilnosti subjektima...

Možda vas zanima i ovo