Subota, 19 lipnja, 2021

Portparol SNSD-a: Odluka Ustavnog suda BiH je skandalozna

Nemojte propustiti

Nakon odluke Ustavnog Suda BiH  koji je tvz. “dana RS” proglasio neustavnim, ne stišavaju se reakcije iz entiteta Republika Srpska.

Stav SNSD-a je da je odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa “danom RS-a” skandalozna i da se njom Ustavni sud, umjesto kao vrhovni institucionalni autoritet BiH, identifikuje kao institucija za reviziju istorije, izjavio je danas Srni portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Kovačević je rekao da je činjenica da je Republika Srpska ustavna kategorija o čijem imenu Ustavni sud ne može da raspravlja, kao i da je ona osnovana 9. januara 1992. godine.

“Iz toga je apsolutno jasno da se radi o opasnoj političkoj odluci koja ima za cilj negiranje istorijskih činjenica i rušenje temelja Dejtonskog sporazuma”, naglasio je Kovačević, prenosi Srna.

On je kazao da je dejtonska BiH na koju su svi pristali nastala 1995. godine, a Republika Srpska 1992. godine.

“To je istorijska činjenica i to niko ne može da promijeni. Očigledno je da Ustavni sud u ovom formatu u kojem radi sa troje međunarodnih sudija više nije dorastao svom zadatku i da je to nešto što hitno mora da se mijenja, a Srpska ima spreman odgovor i na ovu situaciju”, dodao je Kovačević.

Višković: Atak na RS

Radovan Višković, premijer Republike Srpske kazao je da se po ko zna koji put osporava 9. januar, te da je ovo politička – a ne pravna odluka Ustavnog suda BiH.

“Studentu prve godine prava je jasno da ovo nije pravna odluka, nego politička. Mi znamo da je ona tempirana baš u vrijeme kada treba da se formira vlast na nivou BiH. Izgleda da treba da se zabavljamo tim stvarima. Često ponavljam, izgleda da je jedino Republici Srpskoj stalo do Bosne i Hercegovine”, poručio je Višković.

On je kazao da Ustavni sud u svojoj odrednici kaže da ne uskraćuju Narodnoj skupštini Republike Srpske da odredi Dan Republike Srpske.

“To je isto kao da vama neko kaže da ne možete slaviti rođendan 1. januara, jer je to Nova godina. Pa vidite kada ćete ga slaviti”, kazao je.

“Zašto taj isti Ustavni sud poziva na članove Ustava 1, 2, 2.4 koji govore o diskriminaciji i slobodi izbora, a kada se pokrene apelacija za 1. mart – onda je to legalan datum. Šta je diskriminatorno između 1. marta i 9. januara. Da li su svi bili u BIH za 1. mart. Mi smo prihvatili to, kažemo da ne priznajemo, ali ne osporavamo da to slave. Imaju ovdje dvostruki aršini. Dok imamo jednu ovakvu poziciju, da imate strance, preglasavanje, i da po nama iz Republike Srpske Ustavni sud preuzima ingerencije nekih drugih koji su to u nekom vremenu radili štetu prema RS, pa im nije prošlo preko Ustavnog suda”, poručio je Višković, prenosi N1.

“Ovo je ozbiljan atak na Republiku Srpsku”, kazao je dodavši da je sve počelo sa ukidanjem himne RS, pa onda grb, zastava, pa je ostalo ime i Dan Republike Srpske.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH utvrdio je da odredba Zakona o danu RS-a kojom se 9. januar utvrđuje kao “dan RS-a” nije u skladu sa Ustavom BiH.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Spreman prijedlog odluke o potvrdama: Kovid-pasoši iz Bosne i Hercegovine će važiti i u EU

Potvrda bi trebala biti međunarodno priznata i u punom kapacitetu omogućavati građanima BiH putovanja po zemljama Evrope i svijeta. Bosna...

Možda vas zanima i ovo