Utorak, 27 srpnja, 2021

Poruka Aleksandra Vučića nakon jučerašnje presude Haškog tribunala: Srbija mora da ide uzdignute glave, osvetu nad Srbima ne mogu da razumijem

Autor:Agencije

Nemojte propustiti

Vučić je naglasio da Srbija mora da ide uzdignute glave, da štiti nacionalne i državne interese, te “da bude deo Evrope i sveta“.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je danas presudu Haškog tribunala koji je jučer izrekao posljednju prvostepenu presudu, bivšem šefu Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, Jovici Stanišiću i bivšem komandantu Jedinice za specijalne operacije Franku Simatoviću.

Vučić je rekao da je taj sud promijenio praksu kako bi ih osudio, te kako je to “slika i prilika delovanja tribunala”.

– Sud u Hagu je u predmetima „Gotovina“ i „Markač“ promenio praksu u suđenju, da bi tu praksu poništio kada je reč o suđenju Stanišiću i Simatoviću i osudio ih – kazao je Vučić na konferenciji za novinare u kompleksu „Beograd na vodi“.

Poručio je da to Srbi treba da razumiju – šta je bila namjera, te da shvate poruku koja im je poslana.

– Da razumemo da moramo da čuvamo mir i stabilnost. Ali, osveta koja je sprovedena nad srpskim narodom i državom bila je takva da ne mogu da je razumem – istakao je Vučić.

Vučić je naglasio da Srbija mora da ide uzdignute glave, da štiti nacionalne i državne interese, te “da bude deo Evrope i sveta“.

Podsjetimo, Haški sud prvostepeno je jučer osudio Stanišića i Simatovića na po 12 godina zatvora zbog zločina nad nesrpskim stanovništvom 1992. godine u Bosni i Hercegovini. Njih dvojica se terete za saučesništvo u zločinima počinjenim u Bijeljini, Zvorniku, Bosanskom Šamcu, Sanskom Mostu, te u selu Trnovo, kada su pripadnici jedinice “Škorpioni” ubili Bošnjake civile iz Srebrenice.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Još jedna “šuplja priča”: Milorad Dodik mora glasati u Predsjedništvu ako ne želi biti preglasan

Važno je napomenuti da Dodik nikada nije propuštao dolazak na sjednice Predsjedništva BiH upravo zbog bojazni da bi neke...

Možda vas zanima i ovo