Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Poruka američkog ambasadora: Bh. zvaničnici imaju institucionalnu odgovornost da prihvate ono što se dogodilo u Srebrenici

Nemojte propustiti

Murphy je pozvao političke lidere u Bosni i Hercegovini da pokažu hrabrost i snagu te ih podsjetio da su odavno već trebali prestati sa zapaljivom nacionalističkom retorikom, kao i propagandom lažnih narativa o prošlosti i produbljivanjem etničkih podjela među ljudima u Bosni i Hercegovini.

Ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Michael Murphy poručio je da će prisustvovati obilježavanju 27. godišnjice genocida u Srebrenici, mračnog događaja u historiji ne samo za Bosnu i Hercegovinu nego i čitavo čovječanstvo.

– Na ovu godišnjicu, i uvijek, Amerikanci izražavaju solidarnost sa žrtvama, preživjelim i porodicama koje žale za svojim najmilijim. Mi suosjećamo sa vama – poručio je ambasador Murphy, u video poruci u povodu 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

Istakao je da je godišnjica podsjetnik da društvo, politički lideri i institucije svih nivoa Bosne i Hercegovine imaju veliku odgovornost da potvrde sve činjenice vezane za genocid u Srebrenici.

Radi se o činjenicama koje je sa sigurnošću utvrdio Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde i za koje postoje nesporni forenzički dokazi.

– Bh. zvaničnici na svim nivoima imaju institucionalnu odgovornost da prihvate što se dogodilo u Srebrenici prije 27 godina, kao i stalnu obavezu da se time bave kroz podučavanje budućih generacija o dokazivanju istine, iskazivanju poštovanja prema žrtvama, podršku preživjelima, uključujući sjećanje, potragu za nestalima, te traženje pravde istraživanjem i procesuiranjem počinilaca od kojih su neki još na slobodi – rekao je Murphy.

Ambasador je kazao da je to jedini put ka budućnosti koji donosi pomirenje ljudima u Bosni i Hercegovini, put koji pomaže zacjeljivanje rana u ovoj zemlji i garantuje pravedan i trajan mir među djecom i unucima onih koji su patili i umrli u BiH, između 1992. i 1995. godine.

– Bila mi je čast pridružiti se učesnicima Marša mira. Impresionira me snaga i hrabrost koju pokazuju prelazeći ovaj put, za koji treba velika fizička izdržljivost, da bi promovirali nadu, mir i toleranciju – kazao je ambasador Murphy.

Pozvao je političke lidere u Bosni i Hercegovini da pokažu istu hrabrost i snagu te ih podsjetio da su odavno već trebali prestati sa zapaljivom nacionalističkom retorikom, kao i propagandom lažnih narativa o prošlosti i produbljivanjem etničkih podjela među ljudima u Bosni i Hercegovini.

– Umjesto toga, lideri na svim nivoima vlast, treba da grade povjerenje i dobru volju da bi svi ljudi u Bosni i Hercegovini uživali u prilikama koje pruža mirna i prosperitetna budućnost – istakao je Murphy.

Naglasio je da svi, koji su izgubili najmilije u Srebrenici i drugdje u ovoj zemlji prije četvrt stoljeća, ne zaslužuju ništa manje od toga te da su SAD i dalje opredjeljenje da pruže podršku svima u Bosni i Hercegovini koji teže pomirenju, miru i pravdi.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dostavljač otpušten nakon što je poslao privatnu poruku djevojci kojoj je donio hranu: “Ej, kakva je bila hrana jučer”

Regionom se širi screenshot navodne poruke jednog dostavljača iz Srbije mušteriji. "Ej, kakva je bila hrana jučer? Dostavljač", može se...

Možda vas zanima i ovo