Ponedjeljak, 20 rujna, 2021

Poruka BiH iz EU: Odgovori na Upitnik kvalitetni, a ne brzi

Nemojte propustiti

Bugarska ministrica vanjskih poslova Ekatarina Zaharieva je upozorila da na Zapadnom Balkanu postoje strani faktori koji imaju jak uticaj na neke zemlje, međutim da odgovornost za to leži na Evropskoj uniji jer nije bila “dovoljno angažovana” u regionu.

“Postoji (strani) uticaj. To je naša krivica. Mi nismo dovoljno prisutni i dovoljno angažovani u zemljama Zapadnog Balkana. Ukoliko nas nema onda je prisutan i ima jak uticaj neko drugi, ko nije deo naše evropske porodice, niti je deo NATO”, podvukla je Zaharieva.

Šefica bugarske diplomatije se obratila spoljnopolitičkom komitetu Evropskog parlamenta, gdje je potvrdila da je Zapadni Balkan najvažniji prioritet šestomesečnog bugarskog predsjedavanja Evropskom unijom. Prema Zaharievoj, region je veoma važan za cijeli kontinent.

“Čvrsto vjerujemo da nema stabilnosti ni sigurnosti u Evropi bez stabilnosti i sigurnosti na Zapadnom Balkanu”, rekla je Zaharieva.

Govoreći o svakoj zapadnobalkanskoj zemlji pojedinačno, ministrica vanjskih poslova Bugarske je najavila “realnu mogućnost” da u toku bugarskog predsjedavanja, Crna Gora otvori još dva poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU. Ona je pozdravila angažovanje podgoričkih vlasti u reformskom procesu i obećala Sofijinu podršku kako bi se realizovalo otvaranje novih poglavlja.

Osvrćući se na Srbiju, ona je naglasila da u Beogradu postoji spremnost za otvaranje tri nova poglavlja.

Zaharieva je naglasila da je bugarsko predsjedavanje ohrabreno tokom pregovora između Makedonije i Grčke, čiji rezultat bi omogućio otvaranje pristupnih pregovora između Brisela i Skoplja.

Bosni i Hercegovini je poručila da je važnije da odgovori na upitnik Evropske komisije budu “kvalitetni, a ne brzi”, stoga je pozvala sarajevske vlasti da se ozbiljno angažuju u izradi ovog dokumenta.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ovo su pravila za ulazak državljana Bosne i Hercegovine u Njemačku

Ukoliko niste vakcinisani možete ući u Njemačku samo u posebnim slučajevima. Preduvjet je tzv. apsolutna potreba. Od nedjelje, 12. septembra...

Možda vas zanima i ovo