Ponedjeljak, 19 travnja, 2021

Poruka gradonačelniku Istočnog Sarajeva povodom skidanja zastave BiH: Negiranjem države, vi negirate, sebe, svoj narod i manji entitet nastao na rezultatima…

Nemojte propustiti

Povodom “anticivlizacijskog i antibosanskog uklajanja državne zastave ispred zgrade Gradske uprave”, Emir Ramić iz Instituta za istraživanje genocida Kanada, uputio je otvoreno pismo gradonačelniku ovog grada Ljubiši Ćosiću.

Ispred zgrade Gradske uprave Istočno Sarajevo od jučer nema zastave BiH. Naime, na jarbolima se nalaze zastava Grada Istočno Sarajevo i dvije zastave RS-a. Prethodno je na trećem jarbolu bila zastava Bosne i Hercegovine, koja je zamijenjena još jednom entitetskom zastavom, a gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić pojasnio je u izjavi za Srnu da je Gradska uprava grada dio sistema vlasti u Republici Srpskoj i nema linijsku hijerarhiju prema BiH nivou.

– Zbog toga nema potrebe za zastavom BiH, rekao je Ćosić.

tekst se nastavlja ispod sponzorisanog sadržaja

Povodom “anticivlizacijskog i antibosanskog uklajanja državne zastave ispred zgrade Gradske uprave”, Emir Ramić iz Instituta za istraživanje genocida Kanada, uputio je otvoreno pismo gradonačelniku Ćosiću.

“Gospodine Ćosić, Bosna i Hercegovina nije državna zajednica, kako to govorite u medijima, već evropska država sa dugogodišnjom historijom, kulturom i tradicijom, članica Ujedinjenih nacija i uskoro članica Evropske Unije i NATO pakta.

Zato je vaš potez uklanjanja državne zastave sa zgrade Gradske uprave Istočnog Sarajeva, zastave kao najbitnijeg simbola države u kojoj živite, sraman, neljudski, antibosanski, potez suprotan međunarodnom pravu, Povelji Ujedinjenih nacija i zakonima Evropske Unije. Negiranjem države Bosne i Hercegovine, vi negirate, sebe, svoj narod i manji entitet nastao na rezultatima agresije i genocida i legalizovan u Dejtonu.

Pravo je pitanje zašto vam smeta simbol bosanskohercegovačke slobode, nezavisnosti i državnosti i to baš u ovom trenutku? Kriminalizacija državne zastave i njeno stavljanje u kontekst prekrajanja historijskih činjenica o stoljetnoj državnosti i nezavisnosti države Bosne i Hercegovine i reviziji sudskih činjenica o agresiji i genocidu u Bosni i Hercegovini je sastavni dio lobističke kampanje antibosanske koalicije koja snažno djeluje u matici i dijaspori. Vaše uklanjanje državne zastave jasno daje do znanja da ste vi sastavni dio te kampanje, da ne služite svojoj državi, nama, a i vama bi trebalo biti ponosnoj Bosni i Hercegovini, već da služite antibosanskoj koaliciji.

Vaš neljudski i nehuman odnos prema bosanskohercegovačkoj državi jasno govori o karakteru vaše ličnosti. Vaš antidržavni potez i vaši istupi u medijima ima cilj negirati kontinuitet državnosti i nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Ali trebate znati da Bosna i Hercegovina nije dejtonska tvorevina nego nastavlja svoje postojanje sa promjenjenim nazivom i sa modificiranom unutrašnjom strukturom.

Takođe vaš potez ima cilj osporavanja genocida. Presude međunarodnih sudova su poptuno jasne. Nikakve komisije ne mogu promjeniti pravosnažnu presudu. Skidanjem državne zastave i postavljenjem zastave manjeg entiteta da li ste do znanja svijetskoj javnosti da zapravo entitet Republika Srpska sa prefiksom republika i nazivom po samo jednom narodu ne može egzistirati na bosanskohercegovačko zemlji, u bosanskohercegovačkom društvu i državi, u ideji Bosne i bosanskom duhu”, naveo je Ramić u otvorenom pismu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

IGK poručio Miloradu Dodiku:’Radiš uzaludan posao! Nećemo šutjeti sve dok se BiH ne oslobodi takvih kao što si ti’

Ne postoji nijedan fenomen svijesti kroz koji se bolje oslikava bosanskohercegovačka prošlost, sadašnjost i budućnost, nego što je to...

Možda vas zanima i ovo