Utorak, 17 svibnja, 2022

Poruka iz HDZ-a: Dogovor ili vraćanje na pozicije iz 1994. godine

Nemojte propustiti

Klub utemeljitelja zahtijeva “da se vrati sve ono što je oteto”, a što je bilo zajamčeno Vašingtonskim, Dejtonsko-pariskim, a nakon toga i Mostarskim sporazumom.

Klub utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice BiH smatra kako je, ukoliko se za to steknu uvjeti, potrebno nastaviti pregovore oko izmjena Izbornog zakona, ali samo u onom dijelu koji se tiče presude Ustavnog suda BiH, te presude Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga, a koje se odnose na izbor izaslanika u domove naroda, te izbor članova Predsjedništva BiH, zaključeno je na danas održanoj sjednici Predsjedništva Kluba utemeljitelja u Mostaru.

Klub utemeljitelja zahtijeva “da se vrati sve ono što je oteto”, a što je bilo zajamčeno Vašingtonskim, Dejtonsko-pariskim, a nakon toga i Mostarskim sporazumom.

“Više od dva desetljeća trajale su OHR-ove izmjene Aneksa 4. Dejtonsko-pariskog mirovnog sporazuma koje su Federaciju pretvarale u entitet jednog naroda. Crvena linija je već odavno prijeđena. Zato nitko nema pravo bilo što oko toga razgovarati i u tome Klub utemeljitelja daje punu potporu hrvatskom pregovaračkom timu na čelu s predsjednikom Hrvatskoga narodnog sabora i Hrvatske demokratske zajednice BiH dr. sc. Draganom Čovićem”, poručeno je.

Klub drži kako je licemjerno, od bošnjačkoga pregovaračkog tima na čelu s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, sustavno odgađati pregovore, odugovlačiti ih i opstruirati, te sada “na kraju cijelog procesa iznositi neistine o krivnji američkih i europskih medijatora te hrvatske strane zbog propasti pregovora”.

“Posebno nakon što je bošnjačka strana odbila čak osam hrvatskih prijedloga za izmjenom Izbornog zakona BiH, a koje je pozitivnim ocijenila i Venecijanska komisija. Istodobno, bošnjačka strana u cijelom pregovaračkom procesu nije ponudila niti jedan vlastiti prijedlog”, navode iz Klub utemeljitelja HDZ-a BiH.

Na kraju je poručeno da ukoliko “bošnjačka strana uporno bude inzistirala na odbijanju prijedloga o povratku otetih pozicija” u Predsjedništvu BiH i Domu naroda Federacije BiH te onemogućavala da Hrvati, kao što je to već omogućeno Bošnjacima i Srbima, sami mogu birati svoje “legitimne predstavnike“, Klub utemeljitelja smatra kako se “potrebno vratiti na političke pozicije koje smo kao konstitutivan i suveren narod 1994. godine unijeli u Federaciju BiH”.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Sladić najavio prognozu za ljeto: Evo kada nam stižu vreli dani

Sladić smatra da postoji 70 ili 60 posto šansi da će ta tri mjeseca biti toplija od višegodišnjeg prosjeka,...

Možda vas zanima i ovo