Utorak, 18 svibnja, 2021

Posao iz snova, ali niko ga ne želi!?

Nemojte propustiti

Osječke apoteke već godinama imaju otvoren konkurs za magistre farmacije jer im konstantno nedostaje ljudi!

farmaceutkaNo, do njih teško dolaze uprkos, za trenutnu situaciju u Hrvatskoj, visoku početnu platu od čak 8 hiljada kuna! Kako piše Glas Slavonije, i na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje kažu kako već godinama u evidenciji nisu imali ni jednoga nezaposlenog stručnjaka iz te branše.

Već deset godina na Lastovu traže farmaceuta! Početna plata tamo bi bila 7 hiljada kuna, dobivao bi se i dodatak za odvojeni život, oko 1600 kuna. Takođe, magistar farmacije dobio bi stan na korištenje od Grada Komiže, a ukoliko bi njegovo mjesto prebivališta bio Split imao bi i plaćen prevoz Vis – Split – Vis!

Darko Bajto, direktor Ljekarne Osijek, pozvao je sve farmaceute da im se jave jer kod njih – posla ima!

“Treba znati da studij farmacije postoji tek u Zagrebu i Splitu, iznimno je težak i malo njih ga odabire, a najveći se broj ljudi s ovog područja koji i odu na ovaj studij ne vrati u Osijek. Najčešće farmaciju studira ženska populacija, koja se obično onda u Zagrebu i uda, a tamo je i Pliva, ali i veći broj laboratorija, te inozemnih farmaceutskih predstavništva, pa je izbor posla veći. Stoga smo mi, u nedostatku domaćeg kadra, zapošljavali čak i stručnjake iz susjedne Bosne i Hercegovine te iz Srbije. Dio mladih sada odlazi i na studij u Bosnu, ali Hrvatska ljekarnička komora još se nije očitovala hoće li priznavati diplome s tamošnjih privatnih fakulteta”, rekao je Bajto.

Glas Slavonije saznaje kako su farmaceuti tražena roba i u Zagrebu, naime nedavno je Gradska ljekarna Zagreb raspisivala konkurs za 20 farmaceuta, ali nisu dobili ni približno toliko molbi.

Glavni razlog za deficitom farmaceuta leži u ulasku inostranih farmaceutskih kompanija na hrvatsko tržište lijekova i njihova izravna prisutnost u predstavništvima, a koje zapošljavaju farmaceute, prije svega u marketingu gotovih proizvoda. Drugi je bitan razlog otvaranje velikog broja privatnih apoteka. U Hrvatskoj se magistri farmacije najviše zapošljavaju u ljekarništvu, zatim u farmaceutskoj industriji, veledrogerijama, regulatornim državnim institucijama te obrazovanju i nauci.

(Index.hr)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sjećate li se vatrene Ruslane? Upravo je proslavila 47. rođendan, evo kako danas izgleda

Skoro svi se sjećamo predstavnice Ukrajine, vatrene Ruslane, koja je pobijedila na Evroviziji u Istanbulu 2004. godine. Ruslana danas ima...

Možda vas zanima i ovo