Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Posao popisivača želi 30.000 ljudi

Nemojte propustiti

Popis stanovništva u BiH prilika je za zaradu nezaposlenima i studentima.

Više od 18.000 popisivača, od 1. do 15. oktobra obavljat će popis u Bosni i Hercegovini. Bit će to prvi popis stanovništva od 1991. godine.

Proces prijema budućih popisivača još je u toku, a za taj posao do sada se prijavilo 30.000 ljudi, mahom studenata i nezaposlenih. Za njih, to će biti prilika, da za petnaest dana zarade između 200 i 250 eura.

Devet sati je, a tridesetak građana već se okupilo ispred opštine Novi Grad u Sarajevu. Došli su da se prijave za popisivače i instruktore. Da se ne bi pravila gužva dobijaju brojeve i vrijeme za popunjavanje prijava.

Među njima je i Hamdija Čavčić. Osamnaestogodišnjak je i student prava. Motiv što se prijavljuje za popisivača je novac. Kaže da je za 15 dana posla 200 do 250 eura pristojna suma, imajući u vidu da ljudi rade cijeli mjesec da bi primili toliku platu.

popis-stanovnistva-

Razgovor sa komisijom

“Pored toga što je ovaj popis dobar stvar za našu državu, mislim da je to i lijepa prilika da mladi ljudi, prije svega studenti kao ja, zarade neki svoj novac”, kaže Hamdija.

Kandidati za popisivače i instruktore nakon prijave, popunjavaju upitnik i obavljaju kratak razgovor sa komisijom.

Boduju se stručna sprema, status osobe koja se prijavljuje, tj. da li je zaposlena ili nezaposlena, čitljivost rukopisa i opšti utisak.

Elvir Resić iz Popisne komisija Novi Grad, kaže:

“Pokušavamo procijeniti da li kandidat može otići nekome na vrata, popisati ga ostvariti neki kontakt i povjerenje. Vrlo je teško napraviti realnu procjenu ali trudimo se da budemo što objektivniji.”

Popis koji će se obaviti u periodu od 1. do 15. oktobra prvi je od 1991. godine. Njegov značaj i ozbiljnost posla shvataju i budući popisivači.

Dina Abadžija, studentica, smatra: “Mislim da je krajnje vrijeme da se napokon vide statistike ljudi, koliko je stanovnika, tih etničkih skupina, kolika im je brojnost. Čisto zbog statističkih podataka, ni zbog čega drugog.”

U agenciji za statisku BiH kažu da nisu iznenađeni velikim brojem prijava za popisivače i instruktore. Direktor agencije objašnjava kako će kandidati biti bodovani.

“Mi smo propisali određene kriterije. Kroz te kriterije prednost imaju neuposlene osobe. Osobe sa fakultetom dobijaju određeni broj bodova više, nego osobe sa srednjom stručnom spremom i osnovnom školom. Kao što i nezaposlene osobe dobivaju određeni broj bodova više”, kaže Zdenko Milinović.

U Agenciji za statistiku tvrde da svi oni koji su rezulate popisa mislili da politizuju, to neće moći, jer popis iz 1991. i 2013.godine, većim dijelom neće biti uporedivi.

Po evropskim standardima

Prije svega zbog metodoloških razloga. Predstojeći popis obavit će se po evropskim standardima koje je propisao Eurostat, a budući popisivači i instruktori imaće intenzivnu petodnevnu obuku u septembru.

“Za popisivače i instruktore do sada se, prema podacima agencije za statistiku BiH, prijavilo nešto više od 30.000 građana, gotovo duplo više nego što ih je potrebno. Dvadeset posto onih koji ne budu dobili posao bit će čuvani u rezervi u slučaju da neko od primeljnih odustane ili se razboli”, izvještava Vladimir Bobetić.

Izvor: Al Jazeera

Interesantno za vas

Izdvajamo

Piletina u BiH ponovo poskupjela: “Bilo je neizbježno, molimo za razumijevanje”

Proizvođači smatraju da bi država morala da reaguje i da im pomogne, ali ne kriju skepticizam po tom pitanju. Cijene...

Možda vas zanima i ovo