Srijeda, 28 srpnja, 2021

Posao u inostranstvu: Ljekari i medicinari napuštaju Tuzlu

Nemojte propustiti

U posljednje četiri godine Ljekarska komora Tuzlanskog kantona izdala je 78 potvrda o članstvu, odnosno tzv. good standing, koje su neophodne pri zapošljavanju u inostranstvu. Najčešće destinacije na koje odlaze nekadašnji članovi Ljekarske komore TK su Slovenija, Hrvatska i Njemačka.

Precizni podaci o odlascima medicinskih sestara i tehničara ne postoje jer takvi kadrovi nakon školovanja i polaganja stručnog ispita dobijaju licencu te mogu nesmetano napustiti BiH. U 2014. godini samo s Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla otišlo je dvadesetak medicinskih sestara i tehničara.

“Odlaze nam najbolji kadrovi, koji se gotovo sigurno nikad neće vratiti. Konstantnim odlascima dugoročno gubimo na kvalitetu usluge, a uskoro će veliki broj ljekara s UKC Tuzla otići u penziju tako da ćemo dospjeti u još nezavidniju poziciju”, kaže prof. dr Haris Huseinagić, predsjednik Ljekarske komore TK.

U inostranstvo odlaze diplomirani ljekari bez dana iskustva u praksi, ali i profilisani stručnjaci s odličnom biografijom. Pitanje koje se nameće je ko će trenutni studentski kadar učiti zanatu i ko će građane najmnogoljudnijeg kantona u FBiH liječiti za 10 ili 15 godina?

Primjera radi, da bi jedan anesteziolog u bilo kojoj operacionoj sali mogao samostalno obavljati posao neophodno je oko 16 godina školovanja (fakultet, pripravnički, specijalizacija). Ukoliko ode samo jedan anesteziolog, već sada bi mladi ljekar morao “uhvatiti” studenta i početi ga učiti poslu prije nego što ode u penziju.

“Zato su nam čekaonice pune, a pacijenti su postali objekti. Ko može uraditi 200 pregleda na dan? Može, ali gdje je tu kvalitet?! Da ne pričam o drugim normama. Mladim ljudima se mora dati šansa. Znamo svi da je teška ekonomska situacija, ali posla ima. U klinici gdje sam angažovan posla ima, mladi ljudi hoće da rade, ali im to neko mora omogućiti”, zaključak je prof. dr Harisa Huseinagića, predsjednika Ljekarske komore TK.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od sutra se u BiH ide u zatvor zbog negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca

Ako negirate genocid ili veličate ratne zločince u BiH, od sutra idete u zatvor. U Službenom glasniku BiH danas su...

Možda vas zanima i ovo