Srijeda, 8 prosinca, 2021

Posao za 5.000 radnika i 90 domaćih kompanija: 102 kilometra autoputa u prometu u 2014. u FBiH

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Ukupno 102 kilometra, odnosno 35 posto cjelokupnog koridora 5-C u Federaciji BiH bit će završeni i pušteni u promet ove godine – izjavio je danas direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić na godišnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

Kazao je da je u prošloj godini JP Autoceste FBiH zabilježio 472 miliona investicija te najavio ovogodišnji investicioni ciklus od 567 miliona maraka. “Iznimno sam ponosan što smo obezbijedili posao za oko 5.000 radnika iz 90 domaćih kompanija i tako pokrenuli bh. privredu”, istakao je Karić.

Po njegovim riječima, trenutno je na koridoru 5-C osam aktivnih gradilišta i to dionice: Vlakovo -Tarčin, Zvirovići – Kravice, Svilaj – Odžak, Bilješevo – Drivuša i LOT 3 A dio Sarajevske zaobilaznice.

Karić je naglasio da intenzivna izgradnja koridora 5-C značajno utječe na bruto društveni proizvod u Federaciji BiH, a time i na rast zaposlenosti, ekspanziju građevinskog sektora, te veću proizvodnju i prodaju potrebnog građevinskog materijala. Također je istakao da je u posljednje tri godine investirano četiri puta više sredstava nego u prethodnih 11 godina.

U prošloj godini okončana su tri ugovora: Bijača – Kravice i međunarodni GP Bijača, Kakanj -Bilješevo i tunel 1. mart. “Ukupno ugovorena vrijednost radova svih dionica u izgradnji iznosi 1,2 milijarde KM. Prosječna cijena po kilometru je 20 miliona KM, s tim što u ukupnu sumu ulazi i izgradnja dvaju graničnih prijelaza, desetine lokalnih i regionalnih cesta, te drugi infrastrukturni projekti poput izgradnje vodovodne mreže kod Ljubuškog”, dodao je Karić.

Govoreći o izvorima sredstava Karić je rekao da su osigurana finansijska sredstava za izgradnju koridora 5-C dogovorena 2008. godine iznosila 255 miliona eura. Nova uprava je u proteklom periodu osigurala novih 508 miliona eura, od čega 120 miliona vlastitih sredstava JP Autoceste FBiH od čega će se u 2014. realizirati 222 miliona eura.

Iz vlastitih sredstava JP Autoceste FBiH finansira izgradnju dionice Butile – Vlakovo. Za godinu dana su Autoceste FBiH završile postupak eksproprijacije i potpisali ugovor za izgradnju s domaćim kompanijama. Završetak dionice predviđen je do sredine ove godine čime će se autocestom spojiti Tarčin sa Zenicom.

“Sve aktivnosti koje poduzmemo u 2014. usmjerene su ka što bržoj realizaciji najvažnijeg državnog projekta, to su investicije za budućnost, a ne za kratkoročne rezultate”, istakao je Karić, najavivši novi investicioni ciklus, izgradnju novih 80 kilometara autoceste na dionicama Počitelj – Zvirovići, Drivuša – Donja Gračanica, Žepče – Doboj-Jug i Tarčin – Konjic.

Također je naglasio da će najveći izazovi biti izgradnja autoceste povezivanjem bh. privrednih centara Mostar, Sarajevo, Tuzla, Bihać. Karić je dodao da i u 2014. godini, JP Autoceste FBiH nastavlja društveno odgovorno djelovati putem projekata stipendiranja najnadarenijih studenata, saradnju s lokalnim zajednicama kroz izgradnju i sanaciju lokalnih i regionalnih cesta, izgradnju međunarodnog GP Svilaj itd.

Mjesečnim informiranjem uz obilaske gradilišta široj javnosti bit će na raspolaganju sve relevantne informacije o poslovanju ovog javnog preduzeća. “Koridor 5-C pripada svim građanima i građankama Bosne i Hercegovine i mi ostajemo vjerni misiji njegove gradnje u što je kraćem mogućem roku, slijedeći principe kvalitetnog, transparentnog i savremenog poslovanja”, poručio je Karić.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Grlić Radman poručio Milanoviću: Genocid je genocid, tu se ne propitkuje broj žrtava! Postoji samo genocid!

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je u nekoliko navrata komentarisao genocid u Srebrenici prvenstveno nakon što je HDZ uz SNSD...

Možda vas zanima i ovo