Ponedjeljak, 15 kolovoza, 2022

Poseban nadzor na štetnim organizmima na krompiru

Nemojte propustiti

Program posebnog nadzora (sistemske kontrole) nad karantinski štetnim organizmima na krompiru u Bosni i Hercegovini bit će nastavljen u kontinuitetu i u narednim godinama, potvrđeno je Feni u Upravi BiH za zaštitu zdravlja bilja.

Uprava je, u saradnji sa nadležnom organima entiteta i Brčko Distrikta BiH, počela sa implementacijom spomenutog programa u 2011. godini, a iste aktivnosti nastavile su se provoditi i u 2012. godini i Vijeće ministara BiH je prije nekoliko dana usvojilo izvještaj o provođenju Programa za 2012. godinu.

Inače, jedna od obaveza Uprave Bosne i Hercegovine za zaštitu zdravlja bilja, kao nacionalnog tijela za zaštitu zdravlja bilja, je provođenje posebnog nadzora, pod kojim se podrazumijeva sistematsko prikupljanje i čuvanje podataka o prisutnosti štetnih organizama, a uključuje inspekcijske preglede, praćenje zdravstvenog stanja bilja i sistematsko istraživanje nad zaraženim, ugroženim i nezaraženim područjima.

Krajnji cilj provođenja posebnog nadzora je: da se utvrdi status istraživanog područja i osigura proizvodnja krompira samo u područjima koja ispunjavaju uvjete u pogledu zdravlja bilja, kako je to propisano procedurama i standardima u EU i u BiH, da se omogući ili olakša izvoz krompira kako u zemlje EU tako i u zemlje u okruženju koje nisu članice EU, te da se u slučaju identifikacije štetnih organizama provedu sve fitosanitarne mjere propisane Zakonom o zaštiti zdravlja bilja i donesenim podzakonskim aktima.

Ilustracija
Ilustracija

– Da bi Evropska komisija odobrila izvoz merkantilog krompira u zemlje Evropske unije potrebno je da dođe FVO (Food and Veterinary Office) misija i procijeni da li su provedene sve aktivnosti propisane EU zakonodavstvom i da li se implementiraju. Tek nakon pozitivnog nalaza FVO misije može se očekivati stavljanje BiH na listu zemalja izvoznica merkantilnog krompira. Međutim,u ovom trenutku niko ne može pouzdano tvrditi kada možemo očekivati FVO misiju i kakav će biti nalaz FVO misije – rečeno je Feni u Upravi BiH za zaštitu zdravlja bilja.

U svom izvještaju Uprava je istaknula potrebu povećanog učešća fitosanitarnih inspekcija kako u uzimanju uzoraka krompira na graničnim prijelazima, tako i u proizvodnim zasadima u BiH. U 2012. godini u BiH je analizirano više od 770 uzoraka krompira na različite fitopatogene.

(Fena)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vozač Porschea pijan izazvao nesreću, pa prijetio policajcima

Vozač Porschea je alkotestiran nakon čega je utvrđeno da je imao 1,75 g/kg alkohola u organizmu. Vozač automobila "Porsche" sinoć...

Možda vas zanima i ovo