Ponedjeljak, 17 siječnja, 2022

Posebni izaslanik WHO-a: ”Sve bi se zemlje trebale ugledati na švedski model”

Nemojte propustiti

Generalni direktor švedske agencije za javno zdravstvo Johan Carlson pohvalio se da su jedna od rijetkih zemalja s ograničenim širenjem zaraze.

Jedan od šestero posebnih izaslanika Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za koronu rekao je da bi se druge zemlje trebale ugledati na švedski model kada se radi o dugoročnoj borbi protiv pandemije.

Doktor David Nabarro u radijskom intervjuu za Magic Talk na Novom Zelandu rekao je da bi sve zemlje trebale usvojiti pristup koji se temelji na ponašanju koje je svugdje prihvaćeno, prenosi Dnevnik.hr.

Nabarro je naglasio da je ključ održive strategije borbe protiv koronavirusa povjerenje i kao primjer izdvojio je Švedsku. Ta je zemlja nametnula mnogo manje ograničenja kretanja od ostalih, a oslanjala se na Šveđane koji su se ponašali odgovorno i prihvaćali smjernice koje su postavile zdravstvene vlasti te zemlje.

“U Švedskoj je vlada imala povjerenje u građane, a građani su imali povjerenje u vladu”, kazao je Nabarro, prenosi Bloomberg.

Švedska stopa smrtnosti od korone znatno je veća nego u mnogim drugim zemljama i iznosi 57 na 100.000 stanovnika. No, tempo novih infekcija i smrtnih slučajeva znatno se usporio od kraja lipnja. Razvoj događaja potaknuo je švedsku nacionalnu zdravstvenu agenciju da predloži povećanje ograničenja za javna okupljanja sa 50 na 500.

Brojni kritičari modela

Druge vlade diljem svijeta ponovno nameću nove mjere, podsjeća Bloomberg. Nabarro je potpuno zatvaranje opisao kao “tupi instrument” koji šteti svima, osobito siromašnima i malim poduzećima.

Generalni direktor švedske agencije za javno zdravstvo Johan Carlson pohvalio se da su jedna od rijetkih zemalja s ograničenim širenjem zaraze.

Švedska strategija i dalje ima brojne kritičare, pa i unutar zemlje. Kao dokaz da njihova metoda nije uspješna naglašavaju upravo visoku stopu smrtnosti. “Imamo gotovo 6000 mrtvih. Izdali smo svoje starije osobe ”, poručio je jedan od kritičara, virolog Fredrik Elgh.

Više s weba

Izdvajamo

Željko Komšić kod pape Franje

Nakon audijencije kod pape Franje, predsjedavajući Predsjedništva BiH sastat će se sa kardinalom Pietrom Parolinom Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine...

Možda vas zanima i ovo