Četvrtak, 25 travnja, 2024

Poskok viđen u banjalučkom naseslju Borik, građani u strahu od zmije otrovnice

Preporučeno

Prvi simptomi nakon ugriza su bol od uboda zuba i oticanje. Ono se ubrzano širi od mjesta ugriza te može zahvatiti čitavu ruku ili nogu. Kasnije dolaze krvni podljevi, nesvjestica, povraćanje, a ponekada i “žmarci” na mjestima udaljenim od ugriza.

Prema tvrdnji čitaoca ATV u pitanju je poskok zbog roga na glavi i nije prvi put da ga mještani ovog naselja vide.

Zbog toplijih dana kao i perioda u kojem se ova otrovnica pari, treba biti oprezan naročito na mjestima gdje se nalaze dječija igrališta.

Zbog mogućih novih susreta, dobro je znati šta učiniti kada se susretnete sa najotrovnijom evropskom zmijom, kao i šta u slučaju da vas ujede.

Upravo se čita:  Šta se jede u bolnicama: Za neke riba na tacni, za druge samo mahune

Poskok je jako otrovan i poneki ugriz, posebno ako se ne liječi, zna završiti i smrću. Otrovi naših zmija uglavnom su hemotoksični – izravno razaraju tkiva i izazivaju poremećaje u krvnom optoku.

Prvi simptomi nakon ugriza su bol od uboda zuba i oticanje. Ono se ubrzano širi od mjesta ugriza te može zahvatiti čitavu ruku ili nogu. Kasnije dolaze krvni podljevi, nesvjestica, povraćanje, a ponekada i “žmarci” na mjestima udaljenim od ugriza.

Ako se ubrzo nakon ugriza javi nesvjestica, ubrzan rad srca, oticanje usnica, područja oko očiju ili čak gušenje ugriženog treba odmah prebaciti doktoru, po mogućnosti u najbližu bolnicu.

Upravo se čita:  Pogledajte kako je letio njemački vojni avion iznad BiH

Statistički, oko 1/3 ugriza otrovnica su takozvani suvi ugrizi, to jest otrovnice ne ubrizgaju otrov. Znaćete po otoku. Ako do nje dođe ranu zamotajte u prvi zavoj i pravac doktor. Često se može pročitati da ranu treba zarezati i isisati. Potpuno pogrešno!

Zarezivanjem se samo pogoršava stanje. Alkohol širi krvne sudove i samo ubrzavanja širenje otrova. Ne pijte nikakav alkohol nakon zmijskog ugriza, čak ni za hrabrost! Što se tiče brzine reakcije na ugriz otrovnice, ključna riječ je “brzo”.

Čak i ugriz vrlo otrovne zmije, kakvih u Evropi nema, može se preživjeti uz adekvatnu ljekarsku njegu s relativno malo posljedica. Ako zmija nije otrovnica, ranu treba obilno isprati vodom, namazati antibiotskom mašću i zamotati zavojem.

Upravo se čita:  Prognoze su se nažalost obistinile: Pogledajte šta se jutros desilo sa zasadima u Krajini

Treba provjeriti kada je osoba zadnji put vakcinisana protiv tetanusa, te je, ako je prošlo više od 5 godina, potrebna je vakcinacija.

Kod sumnje na zmiju otrovnicu ugrižena osoba mora strogo mirovati, tj. treba izbjegavati i najmanji pokret, a ruku ili nogu na kojoj je ugrizna ranica treba mobilisati. Ne preporučuju se pokušaji isisavanja otrova na mjestu ugriza! Podvezivanje iznad ugrizne rane takođe nije preporučljivo i ne primjenjuje se jer može dovesti do komplikacija. Eventualnu kompresiju izvode posebno edukovani zdravstveni radnici u vanrednim slučajevima, piše Večernji.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Aktuelni saziv Vlade FBiH proslavlja prvi rođendan: Nikšić i Isak s osmijehom rezali tortu

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas obilježava godinu dana rada aktuelnog saziva. Tim povodom je održana i sjednica Vlade,...

Još vijesti za vas