Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Poslanici HDZ-a i SNSD-a odbili razmatrati ukidanje povećanja plata parlamentarcima

Autor:Klix.ba

Nemojte propustiti

Riječ je o prijedlogu delegata Bakira Izetbegovića (SDA), Asima Sarajlića (SDA), Amira Fazlića (SDA) i Denisa Bećirovića (SDP).

Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine danas nije prihvatio prijedlog delegata iz reda bošnjačkog naroda da se razmotri da se državni parlamentarci i ministri izuzmu iz povećanja plata u iznosu od 500 KM.

Delegati iz reda srpskog naroda, osim Mladena Bosića iz SDS-a, i delegati iz reda hrvatskog naroda, osim Zlatka Miletića, nisu podržali da se spomenuti prijedlog razmatra ni po hitnom, ni po skraćenom postupku. Tako da će se ovaj prijedlog razmatrati u redovnoj proceduri na jednoj od sljedećih sjednica.

Riječ je o prijedlogu delegata Bakira Izetbegovića (SDA), Asima Sarajlića (SDA), Amira Fazlića (SDA) i Denisa Bećirovića (SDP).

Prihvaćen je prijedlog delegata iz HDZ-a koji podrazumijeva promjenu koeficijenata za obračun plata državnih službenika, ali na način da se odrede novi koeficijenti, za šta će biti potrebno dodatnih 30 miliona KM. Da bi ovaj prijedlog stupio na snagu, potrebno je da ga usvoji i Zastupnički dom.

Podsjećamo, nedavno usvojen budžet za ovu godinu koji podrazumijeva povećanje plata svim korisnicima ovog budžeta, pa i političarima. Nakon kritika javnosti, pojedini parlamentarci su tražili da se političari izuzmu iz povećanja.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Joe Biden potpisao važan zakonski paket o klimi i zdravstvu

"Riječ je o budućnosti. Riječ je o tome da se osigura blagostanje i napredak američkih obitelji", rekao je. "Riječ...

Možda vas zanima i ovo