Srijeda, 6 srpnja, 2022

Poslanici iz entiteta RS čvrsto se protive; Tekst himne BiH nije dobrodošao: Dodikova miljenica zahtijeva, prvo Federacija, pa BiH…

Nemojte propustiti

Sanja Vulić smatra da prvo Federacija BiH treba da dobije himnu, te grb i zastavu, koje nema od 2006. godine, ali je to pitanje za Parlament FBiH

Budući da na prošloj sjednici nije postojala entitetska većina iz Republike Srpske (protiv su bila oba bloka stranaka), inicijativa Šemsudina Mehmedovića se našla pred kolegijumom Predstavničkog doma, koga čine Borjana Krišto, Denis Zvizdić i Nebojša Radmanović.

Međutim, ni oni se nisu usaglasili, što znači da nas očekuje drugi krug glasanja u Domu, u kome je najmanje 10 glasova iz Republike Srpske potrebno da „sahrani“ priču o izboru teksta za “Intermeco”, koja se koristi od 1998.godine.

Poslanik SNSD Sanja Vulić kaže da ostaje pri ranijoj diskusiji, u kojoj se žestoko usprotivila inicijativi da BiH dobije tekst himne. Vulićeva smatra da prvo Federacija BiH treba da dobije himnu, te grb i zastavu, koje nema od 2006. godine, ali je to pitanje za Parlament FBiH, prenosi SrpskaInfo.

Zašto se u PS BiH ne raspravlja da Federacija nelegalno koristi grb i zastavu BiH od kada su ukinute federalne? Pa kad vidite dopis, neki memorandum Federacije i grb BiH, ne zna se da li je to dokument BiH ili FBiH. Da li je to dovođenje u zabludu i lažno predstavljanje, da li je to potencijalno krivično djelo, kršenje Zakona o zastavi i grbu BiH? Himna BiH postoji takva kakva jeste, primjenjuje se, izvodi se – kaže Vulićeva.

Podsjeća da je 2008. bila oformljena komisija za izbor teksta himne BiH, koja je predložila tekst, ali on ipak nije usvojen.

Ako nije tada, zašto neko misli da bi tekst bio usvojen sada? Moćna Španija takođe nema tekst himne i to joj ne smeta ni u jednom pogledu. Mehmedoviću je i 2016. predlagao sličnu inicijativu i ni tada nije dobila podršku. Takođe, Skupština Kantona Sarajevo je 2018. uputila inicijativu za tekst himne, jer je tadašnja predsjedavajuća istu “vokalizirala” i izvodila – rekla je Vulićeva.

Poslanik PDP Mira Pekić takođe kaže da ostaje pri glasanju protiv, jer smatra da u ovom momentu takva inicijativa nije dobrodošla.

Vjerujem da će biti entitetska većina protiv, odnosno da će svi prisutni poslanici iz Srpske glasati protiv, osim Adila Osmanovića iz SDA – procjenjuje Pekićeva.

Šemsudin Mehmedović smatra da je zbog nedostatka teksta za himnu BiH izložena „poniženju i omalovažavanju“ prilikom svakom izlaska na međunarodnu scenu. Kako kaže, inicijativu u Parlamentarnoj skupštini je pokrenuo s ciljem da „konačno to jednostavno, a veoma važno pitanje riješimo na zadovoljstvo svih građana BiH“.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Mirsad Hadžikadić i zvanično kandidat za člana Predsjedništva BiH

Predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić od danas je zvanično u utrci za člana Predsjedništva BiH. Prijavu je lično...

Možda vas zanima i ovo