Četvrtak, 21 listopada, 2021

Pojedini poslanici NSRS-a primali plaće iako su tri mjeseca ‘prespavali’

Nemojte propustiti

Iako se primanja profesionalnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) kreću u prosjeku oko 2.450 KM, dok oni koji nisu profesionalizovali svoj mandat primaju 1.650 KM, zavidan broj njih, 30 ili 36 posto od ukupnog broja, uopće nisu postavljali pitanja u prvom kvartalu.

Ilustracija: (Foto: Arhiv)
Ilustracija: (Foto: Arhiv)

U paralmentu RS-a ima i onih poslanika koji za tri mjeseca nisu učestvovali ni u jednoj diskusiji.

Međutim, uredno su primali plaće, a Centri civilnih inicijativa (CCI) ističu da javnost treba da zna da su ukupna primanja poslanika značajno veća, kada se tu pridodaju minuli rad, dnevnice za službena putovanja, preraspodjela sredstava koja dobijaju poslanički klubovi i još neke prinadležnosti koje ostvaruju poslanici.

Neophodno je znati da šefovi poslaničkih klubova, imaju plaće veće od svojih kolega poslanika, pa njihove plaće iznose 2.800 KM.

Za šefovima poslaničkih klubova, značajno ne zaostaju ni predsjednici odbora i komisija u sklopu Narodne skupštine, tako da svi predsjednici odbora i komisija primaju dodatnih 245 KM za obavljanje svojih aktivnosti.

Članovi odbora i komisija nemaju dodatnu zaradu za obavljanje svojih poslova. Neki od predsjednika odbora su ujedno i šefovi poslaničkih klubova, tako da su njihove zarade na mjesečnom nivou značajno veće u odnosu na „obične“ poslanike.

Ipak, najviša primanja ostvaruju predsjednik NSRS-a oko 3.500 KM i njegovi zamjenici koji ostvaruju primanja u iznosu oko 3.100 KM.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

AccuWeather objavio veliku prognozu: Evo kakva nas zima očekuje ove godine

Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Evrope ostati prosječne. Ali, temperature u dijelovima Italije,...

Možda vas zanima i ovo