Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Poslanici o islamskom radikalizmu: 36 obrađenih slučajeva terorizma u BiH

Nemojte propustiti

U nastavku rada Predstavničkog doma PSBiH otvorena je rasprava o Informaciji o stanju sigurnosti u BiH u 2012. S tim u vezi, poslanica Dušanka Majkić (SNSD) je pohvalila hrabrost Ministarstva sigurnosti BiH da u Izvještaj uvrsti i stvari kojih do sada u zvaničnim dokumentima nije bilo.

-Do sada nismo imali priliku da iz Ministarstva sigurnosti dobijemo poruku da su neke stvari jako loše riješene i da se time trebaju pozabaviti nadležne institucije – kazala je. Kao primjer je navela stav u Izvještaju koji govori o korupciji i u kojem je navedeno da veliku prijetnju predstavljaju visoko razgranate koruptivne aktivnosti koje su ukorijenjene i u vlasti.

– Nadalje, tu je i konstatacija Ministarstva da je obavještajna agencija dala niz podataka o vezama između državnih uposlenika i pripadnika organiziranog kriminala. To su strašne konstatacije. Ako postoje zaposleni u institucijama i koji za novac prodaju informacije, to je strašno. Zabrinjavaju i podaci da su kriminalci davanjem mita uspjeli da pridobiju pojedince u izvršnoj i pravosudnoj vlasti. Ako ništa ne činimo, direktni smo saučesnici. Hoćemo da znamo šta će se uraditi na tom planu – kazala je Majkić.

Dodala je da je 36 obrađenih slučajeva terorizma koliko ih je navedeno u Izvještaju previše za malu zemlju kao što je BiH.

– Šta radimo na tom planu? Posebna opasnost su oni koji ratuju u različitim zemljama. Kakav će to sigurnosni izazov biti kada se oni vrate u BiH? Šta se dešava u vehabijskim zajednicama? Postoji niz otvorenih pitanja i trebamo dobiti odgovor na sve njih – zaključila je Majkić.

Poslanik Šemsudin Mehmedović (SDA) podsjetio je da sigurnosni sistem nije uvezan te istakao da u Izvještaju nema prijedloga mjera za poboljšanje ovog segmenta sigurnosti.

– Dalje, naše agencije za provođenje zakona stavljaju se u službu privrednim kompanijama koje ih koriste da raščiste konkurenciju – kazao je Mehmedović.

Mehmedović je upozorio da se u Izvještaju koriste i fraze koje ulaze u domen Predsjedništva BiH. Kao primjer istakao je navode u Izvještaju koji se odnose na bh. državljanje koji se u Siriji bore zajedno s “islamskim radikalnim grupama”.

– Da li to znači da mi znamo koja je strana u Siriji u pravu, Assadova ili ona druga? – upitao je Mehmedović te zatražio da mu se pojasni šta znači “radikalna zastava islama”.

Reagirala je Aleksandra Pandurević koja je Mehmedoviću poručila da se za razliku od islamskog radikalizma, pravoslavni javlja tek u “folklornom obliku”.

– Ne možemo dozvoliti da nam se ponovi Mevlid Jašarević – poručila je Pandurević.

Konstatovala je da je uplašena i zabrinuta jer je sigurna da “oni koji se pominju u izvještajima i u parlamentu imaju svoje poklonitelje”.

Ilustracija (Foto: Arhiv)
Ilustracija (Foto: Arhiv)

(Oslobođenje)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo