Srijeda, 20 listopada, 2021

Poslanici sjede u skupštinskim klupama, ali sjednica ne počinje jer nema ko da je vodi

Nemojte propustiti

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Iako je početak najavljen u 10 sati, u Sarajevu još nije počela redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

Članovi su u skupštinskim klupama, ali je problematizirano pitanje – ko uopće može voditi ovo zasjedanje nakon što je početkom januara predsjedavajući Fehim Škaljić podnio ostavku?

Tomo Vidović, dopredsjedavajući, koji je nakon Škaljićeve ostavke vodio nastavak, u tom trenutku nedovršene prethodne sjednice, smatra da ne može voditi i ovu, novu, ako ga za to ne ovlaste poslanici posebnim zaključkom, njega ili drugu dopredsjedavajuću Doma Miru Grgić.

Nakon više diskusija i nedoumica te različitih prijedloga kako izaći iz ove potpuno neuobičajene situacije, poslanik Safet Softić predložio je pauzu, koja je u toku, da bi Kolegij Doma pokušao riješiti problem.

Pred zgradom Parlamenta od jutros čekaju, mirno protestiraju, članovi udruženja građana korisnika kredita u švicarskim francima, tražeći da u dnevni red današnje sjednice bude uvršeno rješavanje njihove nezavidne situacije.

To su građani koji su svojevremeno podigli kredite, najčešće u Hypo banci, vezane za kurs švicarskog franka, a sad vraćaju znatno veće rate od početnih jer je ta valuta značajno rasla u međuvremenu.

Mada je poslije i opadala, ovi ljudi tvrde da vraćaju jednako povišene iznose.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sine, pazi šta sanjaš! Svetlana Cenić objasnila Dodiku šta sve piše u “izvornom Dejtonu”

Izvorni Dejton? Kako ga nazivaju. Pa, sine, pazi šta sanjaš. Da krenem redom samo nekoliko stvari - piše Cenić Nadležnost...

Možda vas zanima i ovo