Subota, 15 svibnja, 2021

Poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH zarađuju šest puta više od običnih građana

Nemojte propustiti

Neusklađenost primanja parlamentarnih predstavnika i običnih građana u zemljama bivše Jugoslavije najveća su u Bosni i Hercegovini.

poslanici-regija-zaradaPrema istraživanju Blic.rs, parlamentarni predstavnici u Bosni i Hercegovini zarađuju čak šest puta više od običnih građana.

U Sloveniji su poslaničke plate najveće na području bivše Jugoslavije, ali su zato najveća i prosječna primanja, navodi Blic.

Plata 57 poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH, prema istraživanju Blica, kreće se od 2,500 do 3500 hiljade eura, dok su prosječna primanja običnih građana 417 eura.

U Makedoniji zagarantovana primanja poslanika su od 1.000 eura mesečno i tri puta su veća od prosječnog neto ličnog dohotka, s tim što u toj državi poslanici koji nisu redovni na sjednicama mogu da dobiju kaznu – 20 odsto manju platu u narednih šest mjeseci, navodi pomenuti list.

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Vojne trupe s različitih strana krstare BiH, Dodiku će trebati više od 30.000 vojnika ‘partije’ kako bi blokirao Amerikance da ne dođu do Manjače...

Iako je Manjača od Trebinja udaljena oko 400 kilometara, trupe NATO-a krstare cijelom zemljom, pa su jutros i na...

Možda vas zanima i ovo