Utorak, 31 siječnja, 2023

Poslanik SDS-a iz Foče na sjednici NSRS-a zaprijetio Ramizu Salkiću: Ovdje više nemoj spominjati genocid, ja ću ti to zabraniti

Nemojte propustiti

U jednom momentu, Bodiroga je rekao Salkiću da u Narodnoj skupštini Republike Srpske ne spominje genocid, te da će mu on to zabraniti.

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, održana u srijedu, protekla je u znaku tenzija koje su se ticale formiranja Vlade Republike Srpske.

“Užarenu” atmosferu dodatno je podgrijao Ramiz Salkić, zastupnik u NSRS-u, koji je u jednom dijelu svog izlaganja kazao kako su na ovom prostora početkom 20. stoljeća svi bili Bošnjaci.

– Dobro je da je ispoštovana praksa i ustavna obaveza da u vladi imamo nacionalnu zastupljenost kako je to propisano i da u njoj ima pet Bošnjaka, ne ulazeći sad u krvna zrnca, na kraju svi smo mi početkom 20. vijeka bili Bošnjaci na ovom prostoru, rekao je Salkić.

Na njegovu izjavu reagovao je SDS-ov zastupnik Obren Bodiroga iz Foče, a rasprava je na kraju dovela i do spominjanja genocida u Srebrenici.

U jednom momentu, Bodiroga je rekao Salkiću da u Narodnoj skupštini Republike Srpske ne spominje genocid, te da će mu on to zabraniti.

Salkićeva izjava je izazvala mnogo bure, a između ostalih reagovao je i predsjednik RS-a Milorad Dodik. Nakon što je Dodik reagovao na Salkićevu izjavu, nije prošlo mnogo vremena do novog oglašavanja bivšeg potpredsjednika RS-a.

Tada je Salkić, naime, kazao kako smo “od Dodika saznali da je RS stara 1300 godina”.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ko preživi, pričat će: Kajmak na pijaci košta više od 19 KM, a kilogram luka je oko devet maraka

Građani poručuju da su zelene pijace postala jako skupa mjesta kupovine, sa daleko većim cijenama nego u marketima. Na zelenim...

Možda vas zanima i ovo