Ponedjeljak, 27 rujna, 2021

Poslanik Šemsudin Dedić ogolio priču o ‘mini Šengenu’: Već imamo bolji sporazum

Autor:Fena

Nemojte propustiti

Kaže da je BiH na samitu u Sofiji potpisala Sporazum o zajedničkom tržištu u kojem učestvuje svih šest država Zapadnog Balkana.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik Stranke demokratske akcije Šemsudin Dedić smatra da izjave ministra za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH Staše Košarca da se BiH treba pridružiti inicijativi “Otvoreni Balkan”/“Mini Šengen”, koju su potpisale tri države Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija, ne predstavlja zvanični stav BiH.

Kaže da je BiH na samitu u Sofiji potpisala Sporazum o zajedničkom tržištu u kojem učestvuje svih šest država Zapadnog Balkana.

– Ovaj Sporazum o zajedničkom je pod pokroviteljstvom Evropske unije i iniciran je u okviru Berlinskog procesa, kao regionalne platforme koja se realizira u saradnji sa njemačkom vladom. Treća važna značajka je što ovaj sporazum obuhvata mnogo veći stepen saradnje nego “Otvoreni Balkan”. Uzimajući sve navedeno u obzir, postavlja se pitanje – zašto bismo išli u sporazum sa samo tri države, kada smo već potpisali sa svih šest. I zašto bismo išli u nešto što nije pod supervizijom EU. Bojim se da za razliku od sporazuma potpisanog u Sofiji, tzv. Mini Šengen uopće nije ekonomska već politička priča a BiH u ovom kontekstu treba ekonomska saradnja, a ne politička priča pod supervizijom Srbije – istakao je Dedić, saopćeno je iz SDA.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Pitanja koja postavljaju popisivači u Hrvatskoj šokirala sve

"Triput sam prošao popisni upitnik uvjeren kako su mi neka pitanja promakla", govori Splićanin koji se brine o sinu...

Možda vas zanima i ovo