Utorak, 21 rujna, 2021

Posljedica Dodikove samovolje: Na Palama vodu za gašenje požara dopremaju konjima

Autor:Srna

Nemojte propustiti

Jedina povoljna informacija u svemu je da se vatra ne širi prema kućama.

Već dva dana vatrogasci, civilna zaštita i lokalno stanovništvo se bore sa požarom koji je izbio na Ravnoj planini, na području općine Pale.

Požar je izbio na nepristupačnom terenu, a gašenje je dodatno otežano zbog toga što nema pristupnih puteva kojima bi velike cisterne mogle prići požarištu. Zbog toga se gasitelji dovijaju na sve moguće načine.

– Trenutno vodu do mjesta gašenja dopremamo i konjima. Osim toga, građevinske mašine nastoje proširiti postojeće i probiti nove puteve kako bi se moglo prići velikom cisternom do požara i kako bi se počelo gasiti. Sve je dodatno otežano time što je teren strm, nalazi se na sunčanoj strani, a i vjetar dodatno otežava gašenje i pomaže širenju požara. Sve je suho “k’o barut”. Trebalo bi nam bar još 50 do 100 ljudi, ali ni oni neće moći pomoći ako se ne probije put za veliku cisternu, kazao je za Oslobođenje Darko Elek, šef Službe civilne zaštite Pale.

Jedina povoljna informacija u svemu je da se vatra ne širi prema kućama.

– Kuće su ispod požara. Vatra se više kreće uzbrdo i na stranu, za sada ne ide nizbrdo prema kućama. Za sada kuće nisu u opasnosti, ali nikad se ne zna. Borba je, dodao je Elek.

Pitali smo ga da li je zatražena pomoć od državnih institucija, konkretno angažovanje helikoptera Oružanih snaga BiH u gašenju požara.

– Ne znam ja. Načelnik je u toku s tim. Slabo imamo i kontakte s njima. Znamo da je zauzeto, znamo da je “frka” s tim, pa ćemo vidjeti šta ćemo i kako ćemo, zaključio je Elek.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sada je sve jasnije: Evo koliko borci moraju imati vojnog, a koliko staža osiguranja, da bi mogli u penziju po novom zakonu

Ovi uvjeti odnose na pripadnike Armije RBiH, HVO-a i policiju. U Domu naroda 30. septembra delegati će raspravljati o Prijedlogu...

Možda vas zanima i ovo