Petak, 14 svibnja, 2021

Posljedica krize: Rekordna prodaja bicikala u BiH

Nemojte propustiti

Sudeći po rekordnoj prodaju bicikala građani Bosne i Hercegovine prate evropski trend i u potrazi za smanjenjem svakodnevnih troškova u vrijeme ekonomske krize izlaz pronalaze u vožnji “dvotočkašem”.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Evropski podaci ukazuju da uporedo sa sve lošijom prodajom automobila raste prodaja i korišćenje bicikala u gotovo svim evropskim zemljama – tako je i u BiH, piše sarajevski “Dnevni avaz”.

Tako je u februaru ove godine prodato najmanje automobila u zemljama Evropske unije od svih mjeseci nakon 1990. godine, dok se prodaja bicikala konstantno povećava – na svaki prodati automobil kupe se dva bicikla.
I na ulicama mnogih bosansko-hercegovačkih gradova sve je više biciklista, a razlog tome su i stalne korekcije i povećanja cijene goriva.

U nekoliko specijalizovanih prodavnica u Sarajevu procijenili su da je prodaja bicikala porasla za 10 do 20 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok je između decembra i februara porasla za skoro 80 odsto u odnosu na ljetni period.
Mnogo je razloga, piše dnevnik, zbog kojih bi ljudi trebali sve više koristiti bicikl kao prevozno sredstvo – ne emituje štetne gasove, ne stvara buku, jeftin je i ekonomičan, brz i praktičan… a oni koji ga koriste zdraviji su, pozitivniji, progresivniji, smjeliji i srećniji.

Posmatrano na regionalnom nivou, prodaja bicikala porasla je i u Zagrebu gdje lokalne prodavnice bilježe porast kupovine do 40 odsto.

(Agencije)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Haški sud: Odbijen prigovor na odluku da zločinac Karadžić služi kaznu u Velikoj Britaniji

Advokat Robinson je podsjetio da su trojica muslimanskih ekstremista 2010. u britanskom zatvoru Wakefield noževima izboli generala Vojske RS...

Možda vas zanima i ovo