Petak, 30 srpnja, 2021

Posljednje upute za sve koji sumnjaju da su zaraženi koronavirusom: Ne dolazite u ambulante, zovite dežurne telefone u Zavodu!

Nemojte propustiti

Put pacijenta u slučajevima sumnje na bolest se, prema riječima dr Rusmira Baljića, specijaliste infektologa, nažalost, dovoljno ne poštuje

– Krizni štab Ministarstva zdravstva KS poduzeo je sve korake praćenja i spremnosti svih u lancu zdravstvene zaštite na pojavu korona virusa, a sve skladu sa uputama Kriznog štaba FBiH i prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije – istakla je ministrice zdravstva KS Amele Sofić na press konferenciji ovog štaba.

Dr. Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS koja je i na čelu Kriznog štaba, istakla je da je današnje obraćanje javnosti inicirano informacijom Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Ženevi da je korona virus evidentiran na više kontinenata, što znači prema definiciji, da će se proces širenja virusa vjerovatno vrlo brzo definisati kao pandemija.

– Potvrđivanjem slučajevima korona virusa u Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji znači da je virus u cirkulaciji i za očekivati je da se pojavi u BiH kao potvrđen slučaj. Danas se više ne tretiraju kao potencijalne oposnosti samo osobe koje su boravile u Kini, Iranu ili Italiji, nego i osobe koje su boravile u svakom području gdje je dokazana lokalna transmisija i prenos virusa – istakla je Pilav.

Od 31. januara do 27. februara ove godine ukupan broj osoba, na osnovu ispunjenih sanitarnih upitnika, koje dolaze i borave u Kantona Sarajevo je 343, uz 45 sanitarnih upitnika za grupe turista.

– U ovom periodu 29 osoba je bilo pod zdravstvenim nadzorom, a trenutno je u KS pod nadzorom 15 osoba. Potvrđenih slučajeva korona virusa još nema u BiH. Zadovoljni smo kako je prema utvrđenom algoritmu izvedeno testiranj turista iz Kine koji su bili negativni na korona virus. Kako se epidemiološka situacija bude mijenjala u regionu, mijenjat će se algoritmi postupanja i kod nas – naglasila je doktorica Pilav.

Vlada Federacije je danas potvrdila da u tri klinička centra ima dovoljno izolacijskog prostora za eventualne pacijente, kao i sredstava za nabavku zaštitne opreme.

Takođe, danas je istaknuto da je BiH dobila od Svjetske zdravstve organizacije ukupno 500 testova na korona virus, te da KCUS i Institut za mikrobilogiju ima pola od toga.

Sa jučerašnje press konferencije

– Moramo znati da testova nema na tržištu, mi njih ne možemo kupiti, mi njih dobijamo kao i sve druge zemlje članice UN. Testiranja nema na zahtjev, komercijalno, nego samo prema strogim medicinskim i epidemiološkim indikacijama – istakla je predsjednica Kriznog štaba.

Dr. Alma Burgur iz ZZ JZ KS istakla je značaj izolacije i samoizolacije i značaj poštovanja rješenja koja se izdaju od strane federalnih graničnih sanitarnih inspektora. To podrazumijeva ograničenje kretanja, praćenje zdravstvnog stanja i svakodnevno javljanje epidemiloškoj službi na dežurne telefone.

– Preporučujemo samoizolaciju za osobe koje dolaze iz kritičnih područja kako bi se smanjio broj kontakata. Apelujemo da se poštuju ove preporuke jer je ponašanje stanovništva jako bitna karika u prevazilaženju ove situacije – poručila je dr. Burgur.

Put pacijenta u slučajevima sumnje na bolest se, prema riječima dr Rusmira Baljića, specijaliste infektologa, nažalost, dovoljno ne poštuje:

– Upućivanje sumnjivih skučajeva iz domova zdravlja na Kliniku za infektivne bolesti nije propisani put. Ovi pacijenti zahtijevaju specifične mjere zaštite sebe i okoline.Takvi pacijenti se ni u kojem slučaju ne trebaju javljajti u ambulante porodične medicine te da budu u istoj čekaonici gdje borave mnogo drugih, mahom starijih pacijenata, koji su i najugroženija grupacija. Takođe, njihovo slanje na kliniku na isti način ugrožava pacijenete i zdravstvene radnike u bolnici – istakao je dr. Baljić

Svi koji sumnjaju na korona virus treba da se jave dežurnom epidemilologu, objasne svoje tegobe, nakon čega će doći dežurna ekipa i utvrditi da li je potrebno dalje testiranje. Ukoliko jeste, Hitnom pomoći takav pacijent se prebacuje u izolatorij Kliničkog centra na dalji medicinski tretman.

U Kliničkom centru je danas uspostavljen potpuno neovisan centar sa laboratorijom i rentgenom u ove svrhe, tako da se neće morati koristiti usluge Centralnog medicinskog bloka, kako bi se maksimalno smanjila mogućnost prenosa virusa.

Javnosti su se u domenu svojih nadležnosti obratitli i drugi članovi Kriznog štaba – direktor Hitne pomoći dr. Adem Zalihić, ispred JU Domovi zdravlja govorila je dr. Amra Junuzović Kaljić te dr. Aida Džinović, kantonalni sanitarni inspektor.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od ovog vikenda nova pravila za ulazak u Njemačku?

"Pojačanim putovanjem rizikuje se da se taj trend preokrene”, navodi se u dokumentu Ministarstva. Svi putnici koji dolaze u Njemačku...

Možda vas zanima i ovo