Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Posljednji smiraj naći će još 50 žrtava genocida u Srebrenici

Autor:Patria

Nemojte propustiti

U Potočare će danas doći brojne delegacije iz regiona i svijeta, a očekuje se da će dženazi prisustvovati oko 10.000 ljudi.

U Memorijalnom centru Potočari danas će biti ukopano 50 identifikovanih žrtava genocida iz jula 1995. godine za koje su porodice dale saglasnost da se ukopaju iako posmrtni ostaci žrtava nisu kompletni.

U Identifikacionom centru Instituta za nestale je još 60 identifikovanih žrtava, ali zbog nekompletnosti porodice još uvijek ne žele dati saglasnost nadajući da se će do naredne godišnjice pronaći novi posmrtni ostaci. Prema zvaničnim podacima za oko 1.200 žrtava još uvijek se traga.

Prije dženaze i ukopa u bivšoj fabrici akumulatora bit će održana komemoracija za žrtve genocida, a predviđena su obraćanja gostiju koji su došli iz cijelog svijeta.

U Potočarima boravi i Alice Wairimu Nderitu, specijalna savjetnica Ujedinjenih nacija za prevenciju genocida, sutkinja Graciela Gatti Santana, predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, Laura Baig, viša savjetnica Žalbenog odjela iz Ureda tužioca Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, Tanya Domi, profesorica sa Univerziteta Kolumbija u Njujorku, ministrica odbrane Nizozemske Kajse Ollongren koje su u nedjelju učestvovale na međunarodnoj konferenciji Heroine Srebrenice zajedno sa majkama Srebrenice.

U Potočare će danas doći brojne delegacije iz regiona i svijeta, a očekuje se da će dženazi prisustvovati oko 10.000 ljudi.

Marš mira koji je sinoć okončan dolaskom u Potočare ove godine je okupio oko 3.000 učesnika, a veliki broj ljudi se pridružio trećeg dana Marša.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Općina u Sarajevu uklonila električne romobile s javnih površina koji se koriste bez odobrenja: Ovo su kazne

Uklonjen je 31 romobil sa 22 lokacije do podnevnih sati, a bit će uklonjeni i svi drugi koji se...

Možda vas zanima i ovo