Utorak, 26 svibnja, 2020

Poslodavac u BiH kaže da se mora ‘lupiti šakom od sto’: Dajem platu 600 KM ali neće niko da radi

Nemojte propustiti

Iako je juni na pragu: Snijeg pada u Bosni i Hercegovini

Jutros je u Bosni bilo pretežno oblačno vrijeme sa mjestimično slabom kišom. U Hercegovini umjereno oblačno. Temperature zraka u 08...

Šta će se dogoditi nakon isteka roka? Fikretu Hodžiću i ‘Srebrenoj malini’ dozvola važi do sutra, a na 20 respiratora se još čeka

Istragu o spornoj nabavci 100 respiratora plaćenih 10,5 miliona KM vodi Tužilaštvo BiH, a utvrđivanjem činjenica u ovoj aferi...

Pero Gudelj: Određene osobe žele da se maknem iz FIS-a; Nisam pobjegao, nalazim se u bolnici

Nakon što je Tužilaštvo Srednjobosanskog kantona podiglo optužnicu protiv njega, Pero Gudelj, koji se tereti za ugrožavanje sigurnosti, javio...

Najmanji broj zaraženih koronavirusom u posljednja dva mjeseca u BiH

Podaci koje je objavilo Ministarstvo civilnih poslova BiH pokazuju kako je u posljednja 24 sata potvrđen najmanji broj zaraženih...

Poslodavci u RS tvrde da im propadaju poslovi zbog nedostatka kvalifikovane radne snage, ali u Zavodu za zapošljavanje poručuju da na evidenciji nezaposlenih ima više od 34.000 kvalifikovanih radnika.

Još zanimljivije je da među nezaposlenim KV radnicima, kako nam je rečeno u Zavodu za zapošljavanje, dominiraju upravo one struke koje su na tržištu rada najtraženije.

“Najviše registrovanih KV nezaposlenih je u strukama: metalci, trgovci, mehaničari i mašinisti, ugostitelji, električari, tekstilci, vozači, prerađivači drveta, te prerađivači hrane”, kažu u Zavodu za zapošljavanje RS.

S druge strane, poslodavci tvrde da svijećom traže ovakve radnike, da su im konkursi otvoreni mjesecima i da gotovo niko ne može da širi proizvodnju iz tog razloga.

Poslodavci sa kojima je Srpskainfo razgovarala o stanju na evidenciji nezaposlenih KV radnika kažu da je i dalje problem u tome što se kao nezaposleni evidentiraju i oni koji neće da rade ili rade na crno.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca i direktor fabrike “Škrebić company” Dragutin Škrebić kaže da su KV radnici, koji su deficitarni na tržištu rada, na evidenciji Zavoda za zapošljavanje isključivo zbog zdravstvenog osiguranja.

“Ne vjerujem da ima metalaca na Birou jer znam da moje kolege ne mogu da nađu tu struku. Pa, tekstilce više niko ne može da nađe ni u snu. U Kotor Varošu bi zaposlili odmah 500 tekstilaca da mogu da ih nađu. Banjaluka isto tako ima potrebe za njima, Prijedor i Derventa isto. Oni ne traže posao ili rade u inostranstvu”, kaže Škrebić.

On kaže da ne može naći obućare i da zato angažuje ljude sa završenom gimnazijom, ekonomskom ili trgovačkom i obučava ih.

Od Nove godine bi slika na tržištu rada, kako kaže, trebalo da bude drugačija i da daje realnu sliku o ponudi.

“Nacrt zakona o posredovanju pri zapošljavanju je prošao i on podrazumijeva da se se Biroa skinu svi koji ne traže posao. Očekuje se da do kraja godine bude završena procedura sa zakonom i da od 1. januara stupi na snagu”, kaže Škrebić.

Direktor Fabrike “Bema” i savjetnik predsjednika RS za privredu Marinko Umičević kaže da ne vjeruje da na evidenciji nezaposlenih ima električara koji traže posao.

“Već duže vrijeme tražim električara. Nudim neto platu od 1.000 maraka i niko se ne javlja. Ili su otišli vani ili rade na crno, a na Birou imaju zdravstveno osiguranje”, kaže Umičević.

Kaže da se mora “lupiti šakom od sto” i prekinuti praksa da se finansira socijalno onima koji negdje rade. Tvrdi da u Mrkonjić Gradu, gdje takođe ima proizvodne pogone, od 1.200 nezaposlenih pola njih radi u Njemačkoj, a dolazi u RS da se liječi kada se povrijedi ili razboli jer ima zdravstveno osiguranje preko Biroa.

Niko neće za 600 KM

“Evo, ja imam potrebu da zaposlim oko 300 radnika u drugoj smjeni, ali niko neće da radi. Plata za obućare je 600 KM, plus topli obrok i prevoz. To ne može biti mala plata ako imamo u vidu da je kod mene zaposleno više od pola njih sa osnovnom školom”, dodaje Umičević.

Po najavama iz Vlade RS, bilo je predviđeno da od ove godine na evidenciji nezaposlenih više ne budu oni koji ne traže posao i da pravo na zdravstveno osiguranje ostvaruju isključivo preko Fonda ZO.

To je prihvaćeno u Vladi na prijedlog poslodavaca kako bi razdvojili aktivne od pasivnih tražilaca posla. Međutim, sve je prolongirano za narednu godinu.

Čitajte još

loading...

Izdvajamo

NOVE INFORMACIJE: 20 spornih respiratora koje je kupila FUCZ od “Srebrene maline” ipak sutra stiže u BiH: Šta će biti sa njima?

U proteklih 30 dana kineski respiratori, za koje je vještačenjem utvrđeno da nisu predviđeni za korištenje na jedinicama intenzivne...

Neno Murić klubove zamijenio planinama: Boravak u prirodi mi donosi unutarnji...

Posljednjih godina Neno Murić praktikuje aktivan odmor u obilasku prirodnih ljepota naše zemlje, a planinarenje je postalo njegov omiljeni hobi zahvaljujući kojem "puni baterije"...

Nakon ukidanja 14-dnevne samoizolacije: Policajci na granicama Bosne i Hercegovine za...

BiH nije jedina zemlja koja se odlučila za ukidanje samoizolacije. I druge europske zemlje poput Njemačke, Austrije ili Španije također su od juna najavile...

Holivudsko zdanje iznad Sarajeva: Evo u čijem je vlasništvu luksuzna vila...

Izgradnjom luksuzne kuće u Sarajevu, popularni Bola je potvrdio da će glavni grad BiH u budućnosti biti njegova baza Proslavljeni bh. fudbaler i bivši kapiten...

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH: Ne preko leđa radnika...

Duboko zabrinuti podacima koji pokazuju da ekonomske posljedice pandemije covid-19 u gotovo svim zemljama Zapadnog Balkana već rezultiraju povećanjem broja nezaposlenih, smanjenjem nivoa i...

Možda vas zanima i ovo