Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Poslodavci dužni da plate dio kirije radnicima za rad od kuće

Nemojte propustiti

ŠVICARSKA – Eksperti za radno pravo smatraju da bi ova presuda mogla imati dalekosežne posljedice, posebno za rad od kuće za vrijeme krize izazvane virusom korona.

Švicarski poslodavci dužni su da svojim zaposlenima plate dio kirije za rad od kuće, odlučio je sud u Cirihu. Tužbu protiv firme podnio je jedan zaposleni koji je tražio obeštećenje za rad od kuće, a firma je smatrala da ne postoji odgovarajući dogovor o obeštećenju i da nije bila u obavezi da plati dio kirije.

Međutim, sudija je donio zaključke koji su drugačiji od argumenata firme, navodeći da to što zaposleni nisu imali dodatne troškove, poput iznajmljivanja dodatnih prostorija, nije razlog da im se odbije zahtjev za obeštećenje.

Prema presudi, firma je dužna da plati obeštećenje i to i retroaktivno 150 franaka mjesečno.

Eksperti za radno pravo smatraju da bi ova presuda mogla imati dalekosežne posljedice, posebno za rad od kuće za vrijeme krize izazvane virusom korona.

Oni ističu da zaposleni imaju pravo na obeštećenje ako su prinuđeni, ne svojom voljom, da rade od kuće, a da onaj ko to čini na osnovu sopstvene volje ne bi na to imao pravo, prenose mediji.

Uz to, eksperti za radno pravo ukazuju da poslodavac, koji snosi odgovornost i za zdravlje zaposlenih, ima obavezu da ubuduće plati i odgovarajuću stolicu za rad od kuće.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Washingtonu se sastali Denis Zvizdić i Matthew Palmer

"Saglasili smo se da u izmjenama izbornog zakona treba naći demokratsku ravnotežu kolektivnog i individualnog, uz obavezno jačanje integriteta...

Možda vas zanima i ovo