Subota, 1 listopada, 2022

Poslodavci traže liberalizaciju uvoza stranih radnika u BiH

Autor:Fena

Nemojte propustiti

– Ne radi se o uvozu stranih radnika da bi se dobili jeftiniji radnici, već da bi ih imali uopće u određenim strukama – kaže predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH

Udruženje poslodavaca FBiH insistirat će u narednom periodu na liberalizaciji uvoza stranih radnika u Bosnu i Hercegovinu.

Predsjednik Udruženja Adnan Smailbegović izjavio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da procjenjuju da u BiH trenutno nedostaje oko 30.000 radnika u određenim sektorima.

Naglasio je da će se vjerovatno nastaviti dešavati da strani radnici u BiH ulaze “nacrno”, ali i preko entiteta RS jer je tamo procedura jednostavnija nego u FBiH.

– Ne radi se o uvozu stranih radnika da bi se dobili jeftiniji radnici, već da bi ih imali uopće u određenim strukama – naveo je Smailbegović.

Po podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje, sa 30. junom 2022. na evidencijama kantonalnih službi za zapošljavanje bilo je registrovano 286.987 nezaposlenih osoba, što je u odnosu na prethodni mjesec povećanje za 343, odnosno 0,12 posto.

Također, danas je predstavljen i Mario Nenadić kao novi direktor Udruženja poslodavaca FBiH, koji je najavio da će raditi na jačanju Udruženja i realizaciji zaključaka upravljačkih struktura.

Dosadašnji direktor Mladen Pandurević ostat će na funkciji savjetnika predsjednika Udruženja.

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK BiH ukinuo akreditacije za 52 posmatrača zbog nepravilnosti

Akreditacije za 52 posmatrača su ukinute jer su imenovani u članstvo biračkog odbora. Centralna izborna komisija održala je danas 55....

Možda vas zanima i ovo