Četvrtak, 25 veljače, 2021

Poslodavci u BiH se žale da inspektori ne izdaju rješenja o izolaciji

Nemojte propustiti

Vlada napravila štamparsku grešku: Detalji nove naredbe za građane KS

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo donio je novu naredbu koja se počinje primjenjivati od sutra, 25. februara 2021. Novom...

Proglašene oštrije mjere: Od sutra se primjenjuje nova naredba Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS objavio je nove naredbe, preporuke i mjere koje stupaju na snagu 25. februara 2021....

BiH napravila važne korake ka NATO-u: Formirana komisija, usvojen Program reformi i biće poslan u Brisel

Ministrica Turković je kazala kako su i svi srpski ministri glasali za Program reforme i da se on u...

Palmer pohvalio Dodika zbog skidanja table sa imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića

U intervjuu za Glas Amerike, Matthew Palmer, zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Država za Evropu i Evroaziju, te specijalni...

Udruženje poslodavaca Federacije BiH (FBiH) poziva nadležne institucije da provjere navode da sanitarni inspektori u kantonima odbijaju izdavati rješenja o samoizolaciji, kako bi teret bolovanja snosili poslodavci, a ne nadležne institucije, saopšteno je iz ovog Udruženja. Reagovanje prenosimo u cijelosti:

Određeni broj članica požalio se Udruženju poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine na postupanje kantonalnih sanitarnih inspekcija, naročito na području Sarajevskog i Zeničko-dobojskog kantona. Naime, prema njihovim tvrdnjama, sanitarni inspektori odbijaju izdavati rješenja o samoizolaciji osobama koje su pozitivne na koronavirus ili su bile u direktnom kontaktu sa zaraženim osobama i upućuju ih kod ljekara da otvore redovno bolovanje.

„Pozivamo nadležne istitucije da ustanove da li su navodi naših pojedinih članica tačni. Ukoliko se pokaže da su navodi tačni, takvo postupanje smatramo neprihvatljivim jer kada sanitarni inspektor izda rješenje o samoizolaciji, teret odsustva radnika sa posla snosi država. A kada ljekar izda rješenje o bolovanju, teret plaćanja bolovanja plaća poslodavac.

Tako da u uvjetima ogromnih posljedica ekonomske krize izazvane pandemijom COVID-19 koje privrednici i njihovi uposlenici u FBiH najdirektnije osjećaju ovo predstavlja još jedan dodatni namet na privredu i poslovanje. Umjesto da se koliko-toliko olakša poslovanje privrednim subjektima u ionako teškim uvjetima, nadležne institucije stalno kreriaju nova opterećenja i parafiskalne namete koji dodatno otežavaju položaj uposlenika i poslodavaca u realnom sektoru“, naglašavaju iz UPFBiH.

Iz UPFBiH podsjećaju da je npr. u Kantonu Sarajevo sredinom marta iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo pojašnjeno da, ukoliko se na osnovu epidemiološke procjene osobi preporuči kućna izolacija ili izda rješenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor, podaci se upisuju u posebnu bazu podataka, a bolovanje otvara nadležni ljekar.

“Troškovi bolovanja zbog preporučene izolacije i stavljanja pod zdravstveni nadzor idu na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja, na osnovu člana 42 i člana 57 Zakona o zdravstvenom osiguranju(“Sl. novine FBiH”, br. 30/1997, 7/2002, 70/2008, 48/2011, 100/2014 – odluka US i 36/2018)”, rečeno je tada iz ZZO KS.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Muriz Memić: Nema se Alisa čemu nadati, ako je tata u pritvoru, doći će i ona na red sigurno

Po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine danas su izvršeni pretresi objekata i dokumentacije Javne ustanove Hitna pomoć Sarajevo, saopćeno...

Možda vas zanima i ovo