Nedjelja, 1 kolovoza, 2021

Poslodavci u FBiH: Koliko bi tek zaposlenih bilo da nam vlast nije smetala?

Nemojte propustiti

Poslodavci podsjećaju na mjere poput oporezivanja toplog obroka, prijevoza i regresa, ukidanja poticajnih mjera za izvoznike i oporezivanje reinvestiranja dobiti prema novom Zakonu o porezu na dobit FBiH, uvođenje novih i povećanje postojećih taksi za privredu itd.

Reagirajući na jučerašnju izjavu potpredsjednice Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i ministrice finansija FBiH Jelke Milićević, u kojoj je istaknula da je broj zaposlenih najveći od kako FBiH postoji, iz Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine zahvaljuju ministrici Milićević, koja je prepoznala činjenicu da je isključivo zaslugama poslodavaca iz realnog sektora došlo do povećanja broja zaposlenih u FBiH.

“Ukoliko vlasti prestanu da nam smetaju, a pogotovo ako nam pomognu, privatni sektor u Federaciji BiH je spreman u naredne tri godine riješiti problem nezaposlenosti uz istovremeno podizanje prosječnih plaća za 50 posto”, kažu u Udruženju poslodavaca FBiH.

Iz UPFBiH podsjećaju da je vlast u proteklom mandatnom periodu donijela 28 mjera kojima je uvela dodatna opterećenja za privredu. Podsjećaju na mjere poput oporezivanja toplog obroka, prijevoza i regresa, ukidanja poticajnih mjera za izvoznike i oporezivanje reinvestiranja dobiti prema novom Zakonu o porezu na dobit FBiH, uvođenje novih i povećanje postojećih taksi za privredu itd. S druge strane, vlasti su u proteklom periodu vrlo malo učinile na stvarnom rasterećenju privrede i poboljšanju poslovnog ambijenta.

Prva mjera kojom mogu pokazati konkretno djelovanje na rasterećenju privrede i poboljšanju poslovnog ambijenta kojim se ministrica Milićević javno hvali, jeste da naredne sedmice Domu naroda FBiH uputi prijedlog izmjena i dopuna Zakona o porezu na dobit FBiH koju su predložili poslodavci, a ne prijedlog koji je dostavila Federalna vlada.

Zato iz UPFBiH mole vlasti da ubuduće prestanu smetati poslodavcima, čime će najbolji način omogućiti nesmetan razvoj privrede, značajno povećanje broja zaposlenih i plaća u FBiH.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sarajevo: Za dva dana utrošeno samo 4.100 vakcina, a toliko je bilo planirano po jednom danu

Iako se očekivalo da će odziv građana biti daleko veći, naročito zbog kritika vlastima što nema vakcina i sporog...

Možda vas zanima i ovo