Ponedjeljak, 26 srpnja, 2021

Posmrtni ostaci žrtava nesreće Germanwingsa još uvijek neće biti vraćeni u matične zemlje

Nemojte propustiti

Planovi da se posmrtni ostaci putnika koji su poginuli u padu aviona kompanije Germanwings prenesu u njiihove zemlje stavljeni su na čekanje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Zbog grešaka na smrtovnicama, posmrtni ostaci žrtava pronađeni u Alpama nakon nesreće koja se desila prije nešto više od dva mjeseca, još uvijek ne mogu biti isporučeni porodicama radi sahrane koja je planirana slijedeće sedmice.

Advokat koji zastupa neke porodice žrtava u Njemačkoj danas je izjavio da ih je aviokompanija Lufthansa, matična kompanija Germanwingsa, obavijestila da posmrtni ostaci neće biti preneseni iz Marselja do Dizeldorfa 9. i 10. juna kako je to ranije bilo planirano i da drugi datum prenosa istih nije određen.

Obavijest Lufthanse razljutila je porodice. Polovina od 150 putnika i članova posade koji su poginuli bili su njemački državljani.

“Ljutnja i očaj rastu”, izjavio je Elmar Giemulla, advokat koji zastupa porodice 16 učenika iz Njemačke koji su poginuli vraćajući se iz Španije. Giemulla je rekao da su porodice učenika organizovale sahrane 12. juna i da ih sada trebaju otkazati.

Glasnogovornik Germanwingsa saopćio je da je repatrijacija žrtava odgođena zbog grešaka na smrtovnicama koje ih čine nevažećima.

“Znamo koliko je ovo važno porodicama i pokušat ćemo iznaći rješenje što prije”, izjavio je Joachim Schoettes.

Podsjećamo, avion Germanwingsa srušio se u francuskim Alpama 24. marta na putu od Barcelone do Dizeldorfa. Niko od putnika i članova posade nije preživio pad. Državni tužioci u Francuskoj i Njemačkoj vjeruju da je kopilot Andreas Lubitz namjerno oborio avion.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nejra Latić-Hulusić razočarana: “Istjerali su me kao pseto na Panonskim jezerima zbog burkinija”

U svom postu ona je navela i da je prilikom ulaska u kompleks od osoba zaduženih na ulaznoj kapiji...

Možda vas zanima i ovo